Mihajlović: Na projekat „Jadar“ stavljena tačka, insistiranje na moratorijumu ugrožava privredni razvoj

Zorana Mihajlović foto: (BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIĆ/MO)

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je da je na priču o „Rio Tintu“ stavljena tačka, a da se svi drugi zahtevi koriste u političke svrhe.

Ona je za Televiziju Tanjug rekla da je o budućem razvoju i korišćenju kritičnih mineralnih sirovina potrebna široka javna rasprava, ali da bi zaustavljanje razvoja rudarstva ugrozilo budućnost zemlje.

„Na priču o „Rio Tintu“ stavljena je tačka i to je gotova priča. Kako smo rekli, tako smo i uradili, bez obzira na to kako to žele da predstave pojedine organizacije. Što se tiče drugih zahteva, menjanja zakona, moratorijuma, mislim da treba da stavimo sve na sto, da se povede široka javna rasprava, ne samo ekoloških organizacija, već domaćih i stranih stručnjaka, nevladinog sektora, države“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je navela da insistiranje na moratorijumu dovodi do ugrožavanja privrednog razvoja, istakavši da nijedan projekat u Srbiji nije moguće raditi ukoliko se ne poštuju svi standardi u oblasti životne sredine, kao i da su naši zakoni usklađeni sa EU.

„Mislim da treba da vidimo šta radi ceo svet, da li postoje kritične mineralne sirovine, koje i koliko su važne. Ja mislim da jesu važne i da možemo da imamo veliku korist od toga. Ako ćemo da razgovaramo samo o zabranama, moratorijumima, onda to znači da treba da ugasimo svaku vrstu rudarstva, da nas ne zanima industrija, već samo poljoprivreda, a i tu ima emisije štetnih gasova, da li onda treba i poljoprivredu zabraniti? Moratorijum za mene znači zaustavljanje rudarstva, delom i energetike ili neke druge privredne grane, a to znači zaustavljanje razvoja i otvara pitanje kako će naša zemlja izgledati u budućnosti. Mislim da je moguće da nađemo zajedničko rešenje da ne zaustavimo razvoj, a da imamo zdravu životnu sredinu. U suprotnom, suočićemo se sa još većim odlaskom ljudi iz Srbije“, rekla je ona.

Source link: www.danas.rs