Ukrajinci ogorčeni izjavama Zorana Milanovića pozvali hrvatsku veleposlanicu na razgovor: ‘Pokazao je prijezir i nezahvalnost, ponavlja ruske propagandne narative!‘

Goran Mehkek/Cropix

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine pozvalo je na razgovor hrvatsku veleposlanicu Anicu Džamić nakon jučerašnjih izjava predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Podsjetimo, Milanović je govoreći o tome kako će se Hrvatska postaviti oko uzavrele situacije u Ukrajini, rekao kako “mi s tim nemamo ništa i nećemo imati ništa. Ako dođe do eskalacije, povući će se sve do zadnjeg hrvatskog vojnika.”

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova tvrdi kako Milanovićeve izjave vrijeđaju sjećanje na Ukrajince i strance koji su dali svoje živote za budućnost Europe. U priopćenju koje su uputili izražavaju duboko razočaranje primjedbama predsjednika Hrvatske o članstvu Ukrajine u NATO-u i neadekvatnoj pomoći toj zemlji «u pozadini ruske agresije».

— To je posebno u neskladu s univerzalnim vrijednostima i s obzirom na gorko iskustvo rata koje je prošao hrvatski narod. Hrvatski predsjednik pokazao je prijezir i nezahvalnost prema pomoći koju su Ukrajina i Ukrajinci pružili Hrvatskoj tijekom njezine borbe za neovisnost. No, uvjereni smo da je ta nezahvalnost osobna karakteristika i da se neće proširiti na hrvatski narod s kojim dijelimo prijateljstvo i međusobno poštovanje – navode.

Smatraju da izjave Zorana Milanovića ponavljaju ruske propagandne narative, ne odgovaraju dosljednom službenom stajalištu Hrvatske u podršci suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine, nanose štetu bilateralnim odnosima i potkopavaju jedinstvo EU i NATO-a suočenih s aktualnim sigurnosnim prijetnjama u Europi.

 —  Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine traži javno odricanje od ovih uvredljivih izjava predsjednika Hrvatske te da se one ne ponavljaju. Veleposlanik Ukrajine također će poslati odgovarajuću notu u Zagreb – poručuju ljutiti Ukrajinci.

Milanović je danas dospio i na “crnu listu” stranice centra “Mirotvorac” (Myrotvorets center) koju je pokrenuo ukrajinski aktivist i političar Georgij Tuka 2014. godine. Na njoj objavljuje osobne podatke ljudi koje smatra “agentima Kremlja”. 

Ukrajinci ogorčeni izjavama Zorana Milanovića pozvali hrvatsku veleposlanicu na razgovor: ‘Pokazao je prijezir i nezahvalnost, ponavlja ruske propagandne narative!‘

Source link: slobodnadalmacija.hr