Dok se obične građane za to kažnjava, za bliske suradnike premijer objašnjava kako je skroz OK lažno prijaviti prebivalište

Plenković ne odustaje. Tvrdi da je skroz normalno što je Frka-Petešić prekršio zakon i lažno se prijavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ne odustaje od argumentacije kako je u Hrvatskoj moguće i posve normalno prijaviti lažno prebivalište. Na današnjoj je press konferenciji nadugo objašnjavao kako nema ništa sporno u tome što je njegov šef ureda Zvonimir Frka-Petešić prijavio prebivalište u Salima na Dugom Otoku, slikovitom otočkom mjestu u kojem nije trajno nastanjen.

Članak se nastavlja ispod oglasa

A upravo je trajni nastan “radi ostvarivanja svojih prava i obveza vezanih za životne interese kao što su obiteljski, profesionalni, ekonomski, socijalni, kulturni”, u skladu s hrvatskim Zakonom o prebivalištu, preduvjet za prijavu prebivališta.

Plenkovićeva logika

Plenković se danas trudio objasniti zašto, prema njegovom shvaćanju, Frka-Petešić bez problema može imati prijavljeno prebivalište u mjestu u kojem nije trajno nastanjen. “On je Hrvat rođen u Parizu. On nema nekretninu ni u Francuskoj ni u Hrvatskoj. On samo ima kuću u Salima na Dugom Otoku. Dužnosnički mandat ima svoj privremeni karakter. Sukladno tome njegovo boravište je privremeno.

Njegovo prebivalište je odabrao tamo gdje njegova obitelj ima vlasništvo”, rekao je i dodao kako je siguran da je Frka-Petešić, kad je dolazio iz Francuske, najviše dana proveo na Dugom Otoku.

Obični građani za ovo odgovaraju

Da podcrtaju Plenkovićevu nestvarnu logiku, posve nespojivu sa važećim Zakonom, o tome su večeras objavili i crticu na Twitteru Vlade Republike Hrvatske.

Inače, za prijavu prebivališta, građani moraju u nadležnoj policijskoj upravi podnijeti potpisanu izjavu, odnosno izjavu kojom potvrđuju da su se nastanili na adresi na kojoj žele prijaviti prebivalište. U slučaju da su dali lažnu izjavu, taj potez podliježe prekršajnoj odgovornosti i prekršajnoj sankciji u iznosu od 500 do 5000 kuna.

Za prijavu lažnog prebivališta, obične se građane kažnjava; Telegram je pronašao suce, policajce i profesore pod optužbama zbog lažnih prebivališta.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr