Ledeni val danas u BiH, jutarnje temperature i do -22 stepena

Izvor: F.Z./N1

Danas će u Hercegovini biti sunčano dok će u Bosni sunčano biti prije podne. U drugom dijelu dana u Bosni se očekuje umjereno povećanje oblačnosti sa sjevera.

U svojoj trodnevnoj vremenskoj prognozi meteorolog Nedim Sladić navodi kako se danas nastavlja utjecaj prostrane anticiklone smještene centrom nad Bosnom i Hercegovinom, dok se sjevernije premješta utjecaj toplog fronta.

Ujutro i prijepodne pretežno vedro i vrlo hladno.

Pritjecaj vlažnijeg i toplijeg zraka na nižim nivoima atmosfere sa sjeverozapada uslovit će prolazno povećanje oblačnosti od sredine dana prema poslijepodnevu, izglednije na sjeveru i sjeverozapadu zemlje.

Prethodno vedra noć, slab vjetar, snijeg na tlu i izraženo dugovalno zračenje tla uslovit će idealne uslove za izuzetno niske temperature zraka širom Bosne i Hercegovine – jutarnja temperatura od -18 do -8, na visoravnima, platoima i planinama centralne i istočne Bosne mjestimično i do -22 ºC, a dnevna od -6 do 1, na jugu do 6 ºC.

U Sarajevu pretežno vedro i vrlo hladno. Tokom dana prolazan porast srednje slojevite naoblake. Jutarnja temperatura oko -16, a najviša dnevna oko -5 ºC.

Source link: ba.n1info.com