Svako dijete koje je primilo drugu dozu cjepiva bit će oslobođeno samoizolacije, kao i svako dijete koje je preboljelo i cijepljeno je jednom dozom

Capakova zamjenica objasnila zašto HZJZ mijenja pravila samoizolacije za djecu: žele potaknuti roditelje da ih cijepe

FOTO: Screenshot RTL

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin najavila je nove mjere vezane uz samoizolaciju, zbog porasta broja zaraženih koronavirusom među djecom. “Svako dijete koje je primilo drugu dozu cjepiva bit će oslobođeno samoizolacije, isto tako i svako dijete koje je preboljelo i cijepljeno je jednom dozom i to neovisno o tome kada je ta jedna doza primljena”, rekla je Pavić Šimetin za RTL Danas.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Napomenula je i kako će preporuke o samoizolaciji učenika koji su cijepljeni biti objavljene danas ili sutra.

Navela je kako je trenutno covid pozitivno nešto manje od 16.000 djece. Oko 3000 ih otpada na djecu predškolske dobi, dok su ostalih 13.000 djeca koja idu u školu. Najviše ih je u dobi od 5. do 8. razreda osnovne škole, dok je oko 11.000 djece u samoizolaciji. Kaže i kako broj covid pozitivne djece raste, u prva tri tjedna ove godine zaraženo ih je 25.324, dok je prošle godine trebalo skoro 10 mjeseci da se zarazi toliko djece.

Svaki treći srednjoškolac cijepljen

“Ove nove mjere će najviše značiti našim srednjoškolcima jer je njih, u dobi od 15 do 19 godina, 30 posto cijepljeno”, rekla je Pavić Šimetin i dodala da je svaki treći srednjoškolac cijepljen te neće morati u samoizolaciju.

U nižim dobnim skupinama, od 12 do 15 godina, cijepljeno je oko šest posto djece, a u dobi od 5 do 11 godina je oko 900 djece cijepljeno.

“Među odraslima nemamo veliki odaziv na cijepljenje pa prema tome ne može se očekivati ni veliki odaziv djece”, rekla je dodavši da se novim mjerama želi potaknuti i roditelje da cijepe svoju djecu. “Naravno, dobrovoljno i ostat će dobrovoljno”, dodala je.

Source link: www.telegram.hr