Imunolog Bojan Polić protivi se ukidanju covid potvrda

Stručnjaci otkrivaju zašto je sve više zaražene djece i upozoravaju roditelje na koje simptome posebno pripaziti

U Hrvatskoj je od početka epidemije preminulo ukupno osmero djece pozitivno na koronavirus. Posljednji je slučaj 11-godišnjeg dječaka koji je jučer ujutro preminuo u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, nakon što je dan ranije hospitaliziran s uobičajenim simptomima covida-19.

Članak se nastavlja ispod oglasa

No samo u ova prva tri tjedna 2022. zabilježen je iznimno velik broj zaražene djece. “Imali smo više od 25.000 zaražene djece što je isto koliko smo ih zabilježili od prvog do desetog mjeseca”, rekla je Goranka Petrović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za Novu TV.

Kada potražiti pomoć liječnika

Riječ je najčešće o blažim simptomima. “Ono što su neki pedijatri izrazili bojazan da zbog toga jer se bolje umnožava u gornjim dišnim putevima jer je njima anatomija dišnih puteva drugačija”, dodala je Petrović.

Roditelje brine kada treba potražiti liječničku pomoć, a upravo je to komentirala Ivana Kolić, neuropedijatrica Klinike za pedijatriju u Rijeci.

“U svakog djeteta kojeg imamo dugotrajnu vrućicu, ako dijete odbija tekućinu, pokazuje znakove dehidracije, teškog disanja, to su crvene zastavice kad se moraju uputiti liječniku”, rekla je Kolić.

Zašto je sve više zaražene djece

Zašto je sve više zaražene djece za Novu TV komentirao je i imunolog Bojan Polić, dobitnik državne nagrade za životno djelo za znanost u 2020. godini.

“Omikron je vrlo infektivan. Nalazimo se u periodu kada je transmisija virusa vrlo visoka. Djeca, pa svi i mi krećemo se u zatvorenim prostorima gdje je izloženost infektivnoj dozi puno veća. Nije ni čudno da se djeca zaražavaju. Kako je potrebna manja doza da bi se inficirao veći broj stanica, kod djece koja imaju relativno nježan respiratorni trakt, virus može izazvati određene poteškoće i vidimo da ih izaziva”, rekao je te dodao da su smrtni slučajevi kod djece vrlo rijetki.

“Omikron je manje patogen nego delta virus pa mislim da neće biti puno takvih slučajeva”, objasnio je.

Hrvatska ne treba ukidati covid potvrde

Novi soj zaobilazi protutijela koja sprječavaju infekciju. “Zbog toga vrlo brzo inficira naše stanice – i oni koji su cijepljeni i koji su preboljeli”, naveo je. No, kada primite treću ili booster dozu tada se povećava razina neutralizacijskih protutijela te je bolja zaštita.

Neke zemlje idu prema ukidanju COVID potvrda, no treba li i Hrvatska slijediti taj primjer?

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Mislim da ne. Mi smo u fazi povećane transmisije virusa i nismo procijepljeni dovoljno. Mislim da nije vrijeme za ukidanje COVID potvrda. Vrijeme je za energičnije epidemiološke mjere da bi ograničili širenje virusa. Bojim se da bismo širenje virusa mogli zaustaviti jedino drastičnim epidemiološkim mjerama, ali mislim da to neće biti slučaj”, komentirao je.

Source link: www.telegram.hr