Novi CRO demoskop: Milanoviću pada potpora na ljevici, ali zato je sve draži biračima Mosta i DP-a. Ipak, od ‘četvorke‘ s početka mandata je daleko

Goran Mehkek/Cropix

Prema istraživanju CRO Demoskop, koje Promocija Plus provodi za RTL televiziju, anketirani građani prve su dvije godine mandata predsjednika Republike Zorana Milanovića ocijenili prosječnom ocjenom — dobar (3).

Milanović je na početku mandata dobio najveću ocjenu — gotovo 3,6, odnosno vrlo dobar (4). Od tada do danas do četvorke više nije uspio doći već se vrti oko trojke. U siječnju je ocijenjen s dobrim.

Gledano po biračkom tijelu stranaka, najvišu prosječnu ocjenu, četvorku, i dalje mu daje stranka koju je vodio i čiji je kandidat bio — SDP (ocjenjuju ga s 3,77). Ostali su na trojci, od Možemo! (ocjena 3,21) preko Mosta (ocjena 3,02) i Domovinskog pokreta (ocjena 2,68) do HDZ-a (ocjena 2,65).

Ali to je ukupna, prosječna ocjena kroz dvije godine.

Međutim, usporedba rezultata s početka mandata i sada pokazuje da mu pada ocjena i među SDP-ovim biračima, i među biračima platforme Možemo!, a i nešto među HDZ-ovima, ali predsjednika Republike MOST-ovi birači značajno bolje ocjenjuju sada, a skočila mu je ocjena i među biračima Domovinskog pokreta, javlja RTL.

Milanović je tijekom prve dvije godine mandata 13 puta izabran za najpozitivnijeg političara. Ostale mjesece to je bio premijer Andrej Plenković. Prva tri mjeseca od izborne pobjede 2020. Milanović je bio na vrhu, onda ga je kroz kampanju i pobjedu na parlamentarnim izborima smijenio premijer.

U izbornom mjesecu srpnju 2020. Milanović je najrjeđe biran za najpozitivca — dobio je tek nešto iznad 11 posto. Od početka 2021. Milanović mijenja trend da bi u ožujku skinuo s trona premijera. Od tada ostaje na čelu ljestvice najpozitivaca.

Najbolji rejting bio mu je u studenom prošle godine na vrhuncu sukoba s Vladom, premijerom i ministrom obrane. Gotovo četvrtina ispitanika, njih 23.7 posto, tada ga je izabrala za najpozitivca.

Podaci s ljestvice po biračkom tijelu pokazuju da ga sada birači desnih stranaka, pa čak i samog HDZ-a, češće pozitivno ocjenjuju, dok mu pada pozitivan doživljaj kod stranaka čiji je bio kandidat.

U usporedbi s početkom mandata i sada, pad pozitivnog doživljaja među biračima SDP-a iznosi gotovo 7 postotnih bodova (s 58,9 posto na 52,3 posto) iako je i dalje za njih najpozitivniji političar. A značajan pad vidljiv je i kod birača ostalih stranaka koji su ga podržavali: HSS (s 48,3 posto na 23,1 posto), HSU (s 46,9 posto na 24,7 posto), IDS-a (s 50,7 posto na 22,3 posto), Centra (s 27,4 posto na 14,2 posto).

Istodobno, HDZ-ovi ga birači u protekla tri mjeseca značajno češće pozitivno ocjenjuju u odnosu na početak mandata (10,7 posto ga ocjenjuje pozitivno). Kod Mosta se bilježi skok veći od 16 postotnih bodova (s 18 posto na 34,5 posto) i znakovito da je sada za njih predsjednik Republike najpozitivniji političar. Još veći skok vidljiv je kod Domovinskog pokreta (s 3,6 na 25 posto), odnosno birača Miroslava Škore, a najveći među Hrvatskim suverenistima koji također Milanovića sve češće proglašavaju najpozitivcem (s 0 na 27,6 posto).

Source link: slobodnadalmacija.hr