Osam kontrolora leta prijavljeno je DORH-u zbog lažnih adresa i sumnje na utaju poreza. Analogija je očigledna

Modrić: Koliko posto prireza plaća Plenkovićev najbliži suradnik i od kada? Neka pokažu papire pa da vidimo

Ali u Vladi su posvađani s logikom, a misle da ni građani ne znaju zbrojiti dva i dva. Zato na ovoj priči treba inzistirati do konačnog razjašnjenja makar premijer Plenković ušutkuje novinare i proziva ih za ”novu harangu”

Policijska uprava zagrebačka u prosincu je prijavila državnom odvjetništvu osam kontrolora letenja zaposlenih u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe, čije je sjedište u Velikoj Gorici. Postupak je pokrenut na temelju anonimne prijave koja je signalizirala da se ukupno tridesetak zaposlenika Hrvatske kontrole zračne plovidbe – među kojima je i ovih osam – upisalo na lažnim prebivalištima, čime su izbjegli plaćanje lokalnih poreza.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Jasno je zbog čega se vraćamo na ovaj slučaj iako o njemu nemamo nikakvih novih vijesti. Šifra je: Zvonimir Frka Petešić. Predstojnik Ureda premijera – do 2011. godine prijavljen s obitelji u zagrebačkoj Gajevoj ulici, a od tada u Dubravi – odjavio se 2017. iz Zagreba i prijavio se u očevoj kući u Salima na Dugom otoku. Analogija je očigledna.

Za promjenu mjesta prebivališta Frke Petešića saznalo se kolateralno

Kao što je u međuvremenu otkrila istraga, osumnjičeni kontrolori letenja deklarirali su da im je prebivalište na istoj adresi u općini Gvozd iako žive u Zagrebu. Frka Petešić registrirao je prebivalište na otoku u zadarskom arhipelagu mada živi u Zagrebu. Gvozd se nalazi na području od posebne državne skrbi pa tamo nema prireza. Stanovnici otočkog naselja Sali također nemaju obvezu plaćanja prireza. Dok je zagrebački prirez najveći u državi i, kao što je poznato, iznosi 18 posto.

Za promjenu mjesta prebivališta Frke Petešića saznalo se kolateralno, kroz Nacionalovu priču o državnom stanu od 96 kvadrata, u kome već petu godinu živi šef Plenkovićevog ureda, a koji je ekspresno obnovljen samo dva mjeseca nakon potresa na teret tvrtke Državne nekretnine. Ispostavilo se da je vraški teško naći motiv za Petešićevo iznenadno prebacivanje papira u Sale osim zahtjeva za dodjelu državnog stana. A usput se postavilo i pitanje plaća li Petešić salski prirez pod nula posto ili zagrebački od 18 posto.

Jasno je zašto se prijavio na Dugom otoku

Mašti ostaje vrlo malo prostora za nagađanja pogotovo zato je Petešić 2017. godine, čim je preuzeo dužnost u Uredu premijera Plenkovića, prebacio prebivalište u Sali dok su mu supruga i djeca do danas ostali prijavljeni u Zagrebu. Zbog čega se, dakle, samo pater familias odlučio registrirati na Dugom otoku ako ne da može konkurirati za državni stan?

Prema i sada važećoj Uredbi, uvjet da se državni stan odobri na korištenje državnom dužnosniku, jest da mu je prebivalište izvan mjesta rada, a to je u ovom slučaju Zagreb. Smisao te Uredbe je jasan. Ljudima koji iz drugih krajeve Hrvatske privremeno sele u glavni grad da bi preuzeli državne dužnosti, omogućuje se subvencionirani smještaj u državnim stanovima. Oni koji nisu iz Zagreba, mogu aplicirati upravo zato što nisu iz Zagreba.

Frka Petešić je “iz Zagreba” od 1993. godine

Frka Petešić, međutim, od 1993. – kada se zaposlio u Ministarstvu vanjskih poslova – jest ”iz Zagreba”, tu radi i tu mu živi obitelj. Ideja dodjele državnih stanova na korištenje svakako nije da se svim dužnosnicima riješi stambeno pitanje, nego da oni koji privremeno dolaze na rad u Zagreb imaju gdje stanovati dok su u službi.

Kad bi općenito vrijedilo Vladino najnovije izvlačenje i petljanje da Petešić nije dobio državni stan zato što je prijavljen u Salima nego jer u vlasništvu nema stambenu nekretninu, tada bi svaki dužnosnik koji je eventualno podstanar ili živi u kući koja je u vlasništvu roditelja morao automatski imati pravo na državni smještaj. Takvih je bilo i ima ih, ali se ne javljaju Državnim nekretninama da ih se skući na državni trošak.

Vlada misli da građani ne znaju povezati stvari

Ali u Vladi su posvađani s logikom, a misle da ni građani ne znaju zbrojiti dva i dva. Zato na ovoj priči treba inzistirati do konačnog razjašnjenja makar premijer Plenković ušutkuje novinare i proziva ih za ”novu harangu”. To uključuje i dokumentirani odgovor na pitanje koliko posto prireza plaća Plenkovićev najbliži suradnik i od kada. S adekvatnim papirima. Neka ih pokažu.

Jer gorespomenuti slučaj osam kontrolora letenja s lažnim prebivalištima nalazi se na državnom odvjetništvu, a kvalificiran je kao utaja poreza. Pa da vidimo kako s tim stoji naš Frka Petešić za koga se ne zna s kim živi, gdje stvarno prebiva, ni zašto uopće stanuje u državnom stanu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr