To je više nego ukupan broj zaražene djece 2020. godine

Epidemiologinja: 'U prva tri tjedna 2022. godine imali smo preko 25 tisuća pozitivne djece'

FOTO: Screenshot/HRT

Prema neslužbenim informacijama, danas u Hrvatskoj ćemo imati dvjestotinjak zaraženih više nego jučer, njih gotovo 17.000. No, jučer je stigla potresna svijest o smrti 11-godišnjeg dječaka, a iz Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” potvrđeno kako dječak nije imao prije potvrđenih drugih bolesti. Više detalja o smrti trebalo bi se znati nakon što se obavi obdukcija.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Na školi koju je dječak pohađao izvješena je crna zastava i zapaljene su svijeće, a pozvani su roditelji i djeca da navečer dođu pred školu zapaliti svijeće. Od strane ravnateljstva škole ponuđena je psihološka pomoć, piše HRT.

Smrt dječaka pokazuje koliko je virus nepredvidiv

Epidemiologinja Goranka Petrović za Dnevnik HTV-a ispričala kako nam smrt 11-godišnjaka pokazuje koliko virus može biti nepredvidiv. “Mi smo ova prva tri tjedna 2022. imali preko 25 tisuća pozitivne djece, što je za trećinu više nego što je 2020. bio ukupni broj pozitivne djece, odnosno koliko smo otprilike prošle godine imali do 10. mjeseca. Na tako velike brojke mogući su nažalost tako žalosni događaji”, objašnjava Petrović.

Petrović dodaje da se i kod drugih bolesti, kao što je gripa, događaju slučajevi u kojima i potpuno zdrave osobe, uključujući i djecu, završe sa smrtnim ishodom.

Bitno je izdržati još ovaj val

Danas, kada i dalje imamo veliki broj novozaraženih, mijenja se situacija kada govorimo o broju novohospitaliziranih. “Brojevi se kreću oko 16 tisuća, ako ubrojimo i pozitivne na brzim antigenskim testovima. Pažljivo pratimo bolničke sustave i hospitalizacije. Nakon četiri, pet tjedana što smo imali manje od 200 novozaprimljenih dnevno, sada par dana zaredom bilježimo opet preko 200, uključujući i današnji dan kada imamo 246 novohospitaliziranih, što je više nego otpuštenih. Mi bismo jako rado da dođemo u fazu da imamo puno više otpuštenih nego zaprimljenih na bolničkom liječenju”, kaže Petrović.

Sljedeća četiri tjedna bit će prilično zahtjevna, smatra Petrović. Ističe kako iz iskustva drugih zemalja možemo vidjeti da je val s omikronom intenzivan, ali i da relativno brzo prođe. Poručuje kako moramo izdržati i ovaj val pridržavanjem epidemioloških mjera. Ideju o namjernom zaražavanju, koja se provlači i posljednje vrijeme, Petrović nikako ne preporučuje.

U novim preporukama HZJZ, objašnjava Petrović, više nije istaknuta mogućnost kombiniranog cijepljenja, odnosno, da se počne s jednom vrstom cjepiva, a završi s drugom. Ističe kako je važno da se djeci starijoj od 12 godina koja imaju kroničnu bolest omogući da prime docjepnu dozu, sukladno odluci američkog CDC-a.

Source link: www.telegram.hr