Objavljeni su najnoviji podaci Eurostata za EU i eurozonu

EU završila 2021. rekordnom inflacijom, Hrvatska je imala najviši rast cijena od listopada 2008.

FOTO: Profimedia

Godišnja stopa inflacije u EU i eurozoni u prosincu je dosegnula nove rekordne razine u uvjetima nastavljenog snažnog rasta cijena energenata, a u Hrvatskoj se kretala oko europskog prosjeka, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata. Godišnja stopa inflacije u EU, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u prosincu je dosegnula rekordnih 5,3 posto, porastavši 0,1 postotni bod u odnosu na mjesec ranije, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Članak se nastavlja ispod oglasa

I u eurozoni je uvećana za 0,1 postotni bod, na pet posto, također dosegnuvši najvišu razinu otkad se prikupljaju ti podaci, u skladu s Eurostatovom procjenom objavljenom 7. siječnja. U prosincu 2020. u EU su potrošačke cijene porasle 0,3 posto dok su u eurozoni u istom postotku smanjene u odnosu na isti mjesec godine ranije.

Skok cijena energenata

Rekordna stopa inflacije najvećim dijelom odražava skok cijena energenata, od gotovo 26 posto, u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Značajno je na inflaciju utjecao i skok cijena u najvećem europskom gospodarstvu, onom Njemačke, za 5,7 posto, dijelom odražavajući nisku poredbenu osnovicu u 2020. kada je vlada u drugoj polovini godine privremeno snizila stopu PDV-a kako bi poduprla potrošnju u koronakrizi.

Inflacija je na godišnjoj razini ubrzala u 18 zemalja članica, uključujući Hrvatsku, usporila u sedam zemalja, a ostala stabilna u Francuskoj, i Rumunjskoj, pokazalo je izvješće.

U RH najviša stopa rasta cijena od listopada 2008.

U prosincu su dvoznamenkaste stope godišnje inflacije bilježile Estonija i Litva, gdje su cijene u usporedbi s istim razdobljem godine ranije poskočile 12 odnosno 10,7 posto. Blizu je i Poljska, s rastom potrošačkih cijena od osam posto.

U Hrvatskoj su potrošačke cijene, mjerene HICP-om, u prosincu bile za 5,2 posto više nego u istom razdoblju godine ranije, što je, prema Eurostatovim podacima, najviša stopa njihova rasta od listopada 2008. godine kada je iznosila 5,7 posto.

U studenome je godišnja stopa inflacije iznosila 4,7 posto, dok su u prosincu 2020. cijene bile niže za 0,3 posto u odnosu na isti mjesec godine ranije.

Najmanji rast cijena na Malti i u Portugalu

Najbliže Hrvatskoj u prosincu su bile Slovenija i Slovačka s rastom cijena od 5,1 posto.

Najskromniji rast potrošačkih cijena u prošlom je mjesecu ponovno zabilježen na Malti i u Portugalu, od 2,6 odnosno 2,8 posto. Najbliža im je bila Finska, s rastom cijena od 3,2 posto.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr