U planu veliko okupljanje ekologa 27. januara na Svetog Savu

Foto: Ekološki ustanak

Ekološke organizacije, kako one koje izlaze na izbore tako i one koje se izborima neće baviti zasad ne odustaju od protesta kakav god potez da vlada povuče u vezi sa kompanijom Rio Tinto.

U Ekološkom ustanku, koji svoje poteze dogovora i usklađuje da Savezom ekoloških organizacija Srbije (SEOS), nam je rečeno da šta god da se dogodi do subote oni ne odustaju od okupljanja kod Sava centra.

Kako kažu definitivne odluke biće donete u zavisnosti od razvoja situacije, a zasada je u planu osim protesta 22. januara, okupljanje ekologa 27. januara na Svetog Savu u Beogradu moguće kod hrama Svetog Save kada će svi biti pozvani na sabornost.

Uz to, kako nam je rečeno, u subotu 29. januara moguće je da kreće i nova runda radikalizacije i blokada više više graničnih prelaza.

Sledeće nedelje je, kako nam je rečeno, moguć i jednočasovni prekid rada na koji će pozvati glumci, umetnici, profesori….O tome će konačna odluka biti doneta sledeće nedelje uz dogovor sa sindikatima.

Marijana Petković iz udruženja „Ne damo Jadar“ iz Gornih Nedaljica, jednog od osnivača SEOS poručila je danas da se neće stati ni posle izbora ni tokom svih ovih dana.

– Sad je pitanje zdravlja, a ne više politike. Nema razloga da se stane dok sve ne budemo vratili u prvobitno stanje. Mi ne možemo da se smirimo i ostavimo bilo kome da rešava probleme. Ako vlada povuče spornu uredbu mi moramo nastavti priču dalje. To je samo jedna korak u razrešavanju problema na terenu – poručila je ona.

Ona je za televiziju N1 navela da se protesti nastavljaju u subotu kako su i najavljeni i ako vlada eventualno ukine spornu Uredbu o području posebne namene za projekat „Jadar“.

– Ako povuku uredbu verovatno će biti samo protest. Verovatno ćemo se povući sa ulice. Reagujemo kao se stvari odvijaju na terenu – navela je ona.

Prema njenim rečima, ta uredba je koren odakle je sve krenulo, te njeno povlačenje otvara dalje probleme, od prenamene zemljišta što žiteljima potpuno promenilo živote, do cevi i kotrole bušotina u polju.

Upitanja o mogućnosti da premijerka Ana Brnabić u petak saopšti da se projekat „Jadar“ obustavlja jer 22. januara kompaniji Rio Tinto ističe dozvola za istražno pravo rude litijuma na području Jadra, ona navodi da je to taktika i smirivanje strasti pred izbore.

– Da li će nešto nešto da se dogodi ili neće nama je sve jedno. Znamo da problem nije rešiv na oruk – kaže ona.

Prema njenim rečima, nikakav moratorijum na iskopavanje litijuma ne dolazi u obzir već trajno rešenje.

Petković navodi da se od vlade očekuje i da saopšti ko još sedi u vladi a doveo je Rio Tinto i da pred javnost stavi sve dokumente vezane za ovu kompaniju.

Prema njenim rečima, meštani Nedeljica znaju da ova vlada nije dovel Rio Tinto, ali da je učinila da se on tokom svih ovih godina odomaći u Srbiji.

Source link: www.danas.rs