Najotvoreniju podršku ideji manjinske vlade dao izvjestilac EP Picula, koji je kazao da je ona očekivana reakcija na neodrživo stanje. Janjušević: Traženje podrške od DPS-a potencijalni rizik. Ako DPS glasa za ponuđeni model, manjinska vlada bi uz njih, potpisnike memoranduma, SD i SDP mogla da računa na podršku najmanje 49 poslanika

Brojanje do 49

Krivokapić i Abazović, Foto: Savo Prelević

Svaki predlog koji će voditi izlasku Crne Gore iz političke krize i njenom napretku na putu ka Evropskoj uniji (EU) — je dobrodošao.

To su poručili s više evropskih adresa, komentarišući predlog koalicije “Crno na bijelo” (koju čine Građanski pokret (GP) URA i CIVIS) o formiranju manjinske vlade bez opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) i vladajućeg Demokratskog fronta (DF).

Najotvoreniju podršku predstavljenoj ideji dao je izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru Tonino Picula, koji je kazao da je ona očekivana reakcija na dugoročno neodrživo stanje.

”U EP-u kontinuirano analiziramo duboko polarizovano crnogorsku političku scenu. Crna Gora je već duže vrijeme u političkom vakuumu, u kom napredak zemlje i ostvarivanje evropskih ambicija — nisu realni. Podgorica je zaista najdalje odmakla na evrointegracijskom putu, ali previše vremena gubi zbog nemogućnosti donošenja važnih odluka. Istovremeno, gotovo 80 odsto građana podržava pristupanje EU. Dobrodošao je svaki predlog kojim bi se odblokirala trenutna kriza na dobrobit građana i u korist bržeg evropskog puta”, istakao je on za “Vijesti”, ne isključujući ni mogućnost novih izbora ako politička blokada potraje.

Source link: www.vijesti.me