Samoopredeljenje najavljuje da će sprečiti održavanje izbora Srbije na Kosovu

Saoopredeljenje, arhivski snimak Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Šefica Poslaničke grupe pokreta Samoopredeljenje (PS) Mimoza Kusari Ljilja izjavila je danas da bi parlamentarni i predsednički izbori, koje Srbija organizuje 3. aprila, trebalo da budu sprovedeni na isti način kao i referendum, odnosno da Srbi sa Kosova svoje pravo glasa iskoriste putem pošte, Kancelarije za vezu Srbije u Prištini ili na biračkom mestu u nekom od pograničnih gradova u Srbiji.

Kosovo nije dozvolilo da se na referendumu o ustavnim promenama u Srbiji glasa na teritoriji Kosova uz obrazloženje da se otvaranjem biračkih mesta na Kosovu za srpske izbore krše Ustav i zakoni Kosova, te da oni koji imaju državljanstvo Srbije svoje pravo glasa mogu da iskoriste putem pošte ili Kancelarije za vezu Srbije sa Kosovom u Prištini.

„Postoje metode glasanja. Glasanje kroz odlazak u državu u kojoj se održavaju izbori, poštom ili putem ambasade ili kancelarije za vezu te države. Mogu se izvršiti pripreme sada dva do tri meseca pred izbore u Srbiji, da se sprovedu u ovom obliku, kako bi se stavilo do znanja da je Kosovo teritorijalna celina, nezavisna država i suverena i da je zakon isti za sve, bez izuzetka“, rekla je Kusari Ljilja danas posle sednice Predsedništva kosovskog parlamenta.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić najavio je mere reciprociteta ukoliko medjunarodna zajednica ne pomogne u organizaciji izbora 3. aprila, obraćajući se u nedelju na protestu u Severnoj Mitrovici na kome su se uglavnom okupili zaposleni u javnim institucijama koje finansira Srbija, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog odluke Vlade Kosova da se referendum ne bude održan na Kosovu.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ponovio da će zabrana održavanja referenduma na Kosovu imati „dalekosežne posledice“, ali da „ne moraju sve da znaju i sve da čuju“.

Profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini Arsim Bajrami, koji je bio u grupi eksperata za izradu Ustava Kosova, navodi da je Kosovo neko vreme tolerisalo održavanje srpskih izbora na Kosovu u duhu plana Marti Ahtisarija, dokumenta na osnovu kog je proglašena nezavisnost 2008. godine.

„Ova praksa (otvaranje biračkih mesta na Kosovu za izbore u Srbiji) je neustavna. Mislim da bi u budućnosti trebalo da se razjasne ova pitanja, u okviru dijaloga (Kosovo-Srbija), posebno pitanje daljeg održavanja srpskih izbora. Vlada i Skupština Kosova imaju puna ovlašćenja da odluče da li će se (srpski izbori na Kosovu) održati ili ne a da se time ne krši nijedna međunarodna odredba, ukoliko se postupi isto kao u slučaju referenduma“, rekao je Bajrami za Radio Slobodna Evropa.

Sličnog mišljenja je i izvršni direktor Kosovskog instituta za pravdu Ehat Miftaraj, koji je ocenio da takva praksa (glasanja na srpskim izborima) na neki način narušava pravni i ustavni poredak Kosova.

„Isti metod koji je korišćen za referendum, treba da se nastavi i za sledeće izbore, koji će biti održani u aprilu na nacionalnom nivou u Srbiji, da se omogući gradjanima Srbije (na Kosovu) da glasaju putem pošte ili Kancelarije za vezu Srbije u Prištini“, navodi Miftaraj.

Istovremeno Igor Marković iz organizacije „Aktiv“ iz Severne Mitrovice ocenjuje da izjavu predsednika Srpske liste o recipročnim merama prema kosovskim institucijama ne treba shvatiti ozbiljno jer je „ishitrena“ i dodaje da je Goran Rakić „morao na neki način da se opravda što referendum Srbije nije održan na Kosovu“.

„Ova ishitrena izjava zvuči samo kao trenutna pretnja. April jeste blizu, ali treba imati u vidu čvrst stav Kurtija prema Beogradu…Ne verujem da će Kurtijeva Vlada dozvoliti da budu održani izbori koje bi trebalo da organizuje Republika Srbija“, rekao je Marković i ukazao da se OEBS jasno ogradio da ne može da posreduje u organizaciji izbora bez dozvole kosovskih vlasti.

Marković podseća da je Srpska lista u nekoliko navrata ranije najavljivala izlazak iz kosovskih institucija ili bojkot kosovskih institucija, ali da se to na terenu nikada nije desilo.

Ipak, Marković napominje da je neophodno ublažiti retoriku sa obe strane, kako je to tražila i medjunarodna zajednica poslednjih dana.

Source link: www.danas.rs