Pratimo suđenje na australskom sudu gdje se konačno odlučuje o tenisačevoj vizi

Uživo: Gotovo saslušanje, suci odlučuju o Đokoviću

FOTO: AFP

Novak Đoković konačno bi trebao čuti odluku australskog suda o tome hoće li mu ukinuo vizu i deportirat ga iz zemlje ili može ostati i nastupiti na Australian Openu. Ovo bi, dakle, trebao biti kraj drame koju pratimo danima, a koja je kulminirala ročištem na kojem je Đokovićev pravni tim, pred troje sudaca, obrazlagati zašto tenisač ima pravo ostati u Australiji.

Članak se nastavlja ispod oglasa

5:00 Saslušanje je gotovo. Sudac Allsop rekao je da će trojica sudaca provesti poslijepodne (sad je tamo oko 15 sati), a možda i ranu večer baveći se argumentima koji su izneseni pred sudom, “s ciljem, ako je moguće, da se danas dođe do odluke o ishodu”.

Konačna odluka bit će priopćena svim stranama u postupku u posebnom priopćenju.

02:30 Počela je pauza za ručak. Još nije gotovo.

2:00 Đoković neće dati iskaz.

01:40 Glavni sudac Allsop pitao je vladina odvjetnika, Stephena Lloyda, koliko će trajati njegovo izlaganje. Naime, kroz sat vremena planirana je pauza za ručak. Njegovo izlaganje, čini se, neće trajati dugo, objasnio je da je većina toga što želi reći ionako već u sudskom podnesku.

01:35 Konačno je gotovo izlaganje Đokovićeva odvjetnika.

01:15 Odvjetnik Wood maloprije je rekao kako su postupci vlade “pomalo perverzni” te da imaju “sužen pogled” na stvari lad Đokovićev boravak u Australiji smatraju rizikom za javno zdravlje.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Ako vlada tvrdi da će njegov boravak u Australiji potaknuti antivaksere, pa ne bi li i njegova prisilna deportacija izazvala jednako bijesni odgovor?”, rekao je odvjetnilk pa dodao: “Ne možete zanemariti drugu stranu medalje”.

01:05 Ispred sudnice Federalnog suda u Melbournenu opet su se okupili Đokovićevi pristaše. Mašu sa srpskim zastavama i puštaju narodnu muziku . Kako javlja australski The Age, nema ih puno, zasad svega dvadesetak.

00:45 Đokovićevi odvjetnici su morali objasniti njegov intervju za francuski L’Equipe, koji je dao iako znao da je pozotivan na covid. Wood kaže da je došlo do nenamjerne pogreške u prosudbi. “Gospodin Đoković je priznao da je to bila greška u prosudbi”, rekli su.

Članak se nastavlja ispod oglasa

00:30 Đokovićev odvjetnik upozorava da je ministar kao izvore u svom podnesku naveo dva članka (Guardiana i ABC-ja) u kojima se piše o antivakserskim prosvjedima, ali ni u jednom se ne spominje Đoković.

00:10 Wood je rekao kako ministar Hawke nije u obzir uzeo Đokovićeve stavove o cijepljenju. Novak je, kaže njegov odvjetnik, nekoliko puta naglasio da nije liječnik ni epidemiolog, ali da može izabrati ono što je, po njegovom mišljenju, najbolje za njegovo tijelo.

Članak se nastavlja ispod oglasa

00:05 Sada uime svog klijenta, Đokovića, govori Nick Wood. “Tvrdimo da ministar nije uzeo u obzir očiti alternativni scenarij… Mogućnost da bi Đokoviću viza mogla biti ukinuta, on protjeran iz zemlje, a karijera oštećena… Posve je očito da bi to samo po sebi moglo pojačati antivakserski sentiment”, rekao je, referirajući se na činjenicu da je australski ministar za imigracije Hawke odlučio poništiti vizu Đokoviću uz obrazloženje kako bi njegov boravak u zemlju mogao utjecati na jačanje protivljenja cijepljenju protiv covida-19 u Australiji.

23:45 Rasprava je započela objašnjenjem glavnog suca Allsopa o tome zašto smatra da je slučaj dovoljno značajan da sudjeluje cijeli sud (troje suca). Kako je objasnio, time se cijela stvar ubrzava, jer to znači da se nijedna strana ne može žaliti na konačnu odluku, čak ni ministar. Inače, tom potezu su se usprotivili odvjetnici savezne vlade, dok su Đokovićevi isti tražili.

S obzirom na opsežne podneske koji su podneseni, sud očekuje da će ročište završiti do ručka po australskom vremenu, javlja The Age. Tamo je trenutno 10 ujutro.

Članak se nastavlja ispod oglasa

23:30 Počelo je saslušanje pred trojicom sudaca: glavnim sucem Jamesom Allsopom, sucem Anthonyjem Besankom i sucem Davidom O’Callaghanom. Možete ga pratiti na uživo na videu ispod:

23:20 Đokovićevi sudski podnesci sada su javni, javlja Guardian. U njima on i njegov tim tvrde da ministar Hawke “nije razmotrio sve posljedice otkazivanja vize” te je bio “nerazuman u svom zaključku o Đokovićevom stavu o cijepljenju”.

23:00 Đoković je napustio imigracijski hotel Park u Melbourneu, gdje je od jutros bio u pritvoru, i krenuo prema svojim odvjetnicima. S njima se iza 23 sata treba pojaviti na Federalnom sudu gdje će se odlučivati o njegovoj žalbi na posljednju odluku ministra imigracija da mu ukine vizu.

Australski The Age javlja da je djelovao smireno.

Novaku je u petak ponovno ukinuta viza, kad je australski ministar za imigracije Alex Hawke iskoristio svoje široke ovlasti i Đokoviću uskratio pravo boravka u zemlji, četiri dana nakon što je sudac na australskom federalnom sudu tenisaču vratio vizu i naredio da ga se pusti iz pritvora.

Đoković je zato u subotu ujutro, po našem vremenu, ponovno završio u pritvoru, u imigracijskom hotelu Park. Tamo je čekao početak ročišta na kojem su njegovi odvjetnici trebali uvjeriti sud da poništi odluku o deportaciji i omogući Đokoviću da se natječe na Australian Openu i potencijalno osvoji rekordni 21. Grand slam.

Đoković je već ranije prespavao 4 noći u Hotelu Parku, a u ponedjeljak ga je sudac oslobodio, presudivši da je odluka o otkazivanju vize po dolasku u Australiju neosnovana.

Ministar ipak poništio vizu

Australski ministar za imigracije Alex Hawke ipak je odlučio poništiti vizu Đokoviću uz obrazloženje kako bi njegov boravak u zemlju mogao utjecati na jačanje protivljenja cijepljenju protiv covida-19 u Australiji, pokazuju sudski spisi objavljeni nakon prvog ročišta na saveznom sudu u subotu.

“Iako priznajem da gospodin Đoković predstavlja neznatan rizik, kao pojedinac, za prijenos covida-19 drugim osobama, svejedno smatram da njegovo prisustvo može predstavljati rizik za zdravlje australske zajednice”, naveo je Hawke u pismu tenisaču i njegovom pravnom timu.

Đokovićevi su odvjetnici u petak kazali kako će argumentirati da bi deportacija samo pojačala antivakserski sentiment te da bi bila u jednakoj mjeri prijetnja javnom redu i zdravlju, kao i dopuštanje Đokoviću da ostane.

 

Source link: www.telegram.hr