Odata počast za ubijene u Skelanima

Izvor: CNA Sarajevo

Članovi Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd prisustvovali su komemoraciji za ubijene u Skelanima, mjesnoj zajednici koja pripada opštini Srebrenica. U Skelanima i drugim okolnim selima su 16. januara 1993. stradala 34 srpska civila i 35 pripadnika Vojske Republike Srpske.

Na dan kada je u Skelanima, mjesnoj zajednici koja pripada opštini Srebrenica, 16. januara 1993. godine, prema navodima organizatora komemoracije, stradalo 34 civila i 35 pripadnika Vojske Republike Srpske u napadu jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine, služen je parastos i održana komemoracija u znak sjećanja na stradale.

Mirovni aktivisti/kinje iz Centra za nenasilnu akciju prisustvovali su komemoraciji i odali počast stradalima u ratnom zločinu za koji niko nije odgovarao, posebno za civilne žrtve, među kojima je bilo djece, žena i starijih ljudi.

Važno nam je bilo da budemo na samoj komemoraciji, kao mirovni aktivisti i aktivistkinje sa mješovitom grupom ratnih veterana i ovo prisustvo smo odavno planirali. Prije dvije godine bili smo prisutni sa manjom grupom, kako bismo upoznali stanovnike Skelana i porodice žrtava sa time ko smo i u kakvoj misiji i sa kakvim namjerama dolazimo. Sada je bilo moguće da grupa bude veća, te da na taj način odamo poštu stradalim, posebno civilima. Svjesni svih stradanja na ovom području dolazimo u miru, dolazimo odati počast svim žrtvama, ukazati na svaki zločin i pozvati na procesuiranje odgovornih i pronalazak nestalih”, kazala je Tamara Zrnović, članica Centra za nenasilnu akciju.

Osjećaj nepravde i toga da su žrtve tog kraja zaboravljene i manje vrijedne, te da se o njima ne govori i ne sjeća ih se, prisutan je među žiteljima Skelana. Sa komemoracije je poručeno da su na području Podrinja stradala oba naroda, i Srbi i Bošnjaci, s razlikom da odgovorni za stradanje Srba nisu procesuirani.

Mirovni aktivisti i aktivistkinje te ratni veterani iz regije u organizaciji Centra za nenasilnu akciju do sada su prisustvovali komemoracijama u BiH u Gornjem Vakufu, na Koti 715 kod Zavidovića, Stogu kod Vozuće, Novom Gradu/Bosanskom Novom, Sanskom Mostu (Hrastova glavica), Sijekovcu kod Broda, Laništima kod Brčkog, Trusini kod Konjica, Ahmićima kod Viteza, Grabovici, Uborku i Sutini kod Mostara, Briševu i Zecovima kod Prijedora, Korićanskim stijenama, Stupnom Dolu kod Vareša, Boderištu kod Brčkog, mostu na Savi u Brčkom, Bradini kod Konjica, Srbiji u Grdeličkoj klisuri kod Leskovca, Varvarinu kod Kruševca, Aleksincu, te u Hrvatskoj u Pakracu, Varivodama i Gošiću kod Knina.

“Sa jednom sličnom mješovitom grupom mirovnih aktivista i aktivistkinja i ratnih veterana iz BiH, Hrvatske i Srbije 2012. smo posjetili i Memorijalni centar Potočari i odali počast žrtvama. Odavanjem počasti svim žrtvama, odlascima na sve komemoracije na koje smo pozvani, pokazujemo da je suosjećanje sa svim žrtvama moguće i da se takvim pristupom ničija žrtva ne umanjuje. Nažalost, svjedočimo tome da je u našim društvima sjećanje na žrtve selektivno i da se često zloupotrebljava za razgradnju mira. Ovakvim dolascima na komemoracije nastojimo se, pored ostalog, boriti i protiv takve prakse”, kazao je Nedžad Novalić, član Centra za nenasilnu akciju.

Source link: ba.n1info.com