Telegram je u posjedu pisma na koje su se mediji dosad samo pozivali

Telegram je došao do pisma iz Europske komisije. Jasno pišu Vladi: Nema produljenja roka za trošenje novca za obnovu

Telegram je došao u posjed pisma Europske komisije upućenog Vladi, o kojem se danas toliko pričalo i na koje su se mediji pozivali. Sada prvi objavljujemo točne citate iz kojih je razvidno da su iz Bruxellesa potvrdili kako Hrvatska ne može se dobiti produljenje roka za trošenje 5,1 milijarde kuna iz Fonda za solidarnost.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Razjašnjeno je da Uredba o Fondu solidarnosti EU-a ne predviđa produljenje roka od 18 mjeseci za provedbu, a moji kolege su objasnili da su troškovi od prvog nastanka štete nastale kao posljedica izvornog događaja u ožujku 2020. prihvatljivi. S obzirom na njegov ograničen iznos i vremenski okvir, Fond solidarnosti EU-a bi se trebao koristiti za hitne slučajeve sanacije, dok su druga sredstva primjerenija za značajniju i dugoročnu obnovu”, stoji u pismu Komisije kojeg potpisuje Sofia Alves iz Glavne uprave za regionalnu i urbanu politiku EK-a.

Plenković uvjeravao da s jednim pozivom sve može riješiti

Ovo pismo je težak udarac za premijera Andreja Plenkovića koji je javno u više navrata govorio kako neće biti problema oko produljenja roka za korištenje tih sredstava.

Tako je Plenković 30. kolovoza prošle godine uvjeravao da sredstva iz Fonda solidarnosti neće propasti. Tada je naglasio i da će Vlada najvjerojatnije zatražiti produljenje roka. “Mislim da je već tražena odgoda. Svi natječaji već su bili vani, ali tako velika šteta i obnova koja slijedi zahtijevaju obimnu pripremu. Razmjeri šteta su golemi i nije problem nazvati predsjednicu Europske komisije i tražiti da se rokovi prolongiraju”, rekao je tada Plenković.

Usprkos tome, njegovi ministri Nina Obuljen Koržinek, Davor Božinović i Darko Horvat danas tvrde – nitko od Komisije nije tražio odgodu niti je ovaj dopis do kojeg je došao Telegram ta odbijenica.

‘S jasnom argumentacijom produžiti će se rokovi’

Plenković je i krajem prošle godine, 27. prosinca, također govorio o produljenju roka ustvrdivši kako je ta mogućnost “realna”. “O tome sam već razgovarao prije nekoliko mjeseci s predsjednicom Europske komisije. Mora se voditi računa o elementu progresivne štete. Imali smo dva potresa, u Zagrebu i na Banovini. S jasnom argumentacijom ćemo doći do toga da se rokovi produlje i da se taj novac iskoristi”, kazao je tada Plenković.

Istog tog dana Plenković je glumio filmskog kritičara poručivši ljudima da, za odgovor na nisku procijepljenost, pogledaju film Don’t Look Up. Posebno je naglasio da ljudi obrate pažnju na karikiranje, između ostalog, i bizarnih procjena.

Komisija od Vlade traži akcijski plan za korištenje sredstava

Kao što su i rekli danas iz Vlade, ovo pismo se nadovezuje na treći sastanak o obnovi nakon potresa u Hrvatskoj, održanom 16. prosinca prošle godine, između Vlade i Komisije. Alves, koja je ravnateljica za izgradnju administrativnih kapaciteta i provedbu programa II, Vladi predlaže određene daljnje korake, o kojima je bilo riječi na tom sastanku. Pismo je upućeno ministrima Darku Horvatu, Nini Obuljen Koržinek, Nataši Tramišak te državnim tajnicima u Ministarstvu graditeljstva te Ministarstvu regionalnog razvoja i europskih fondova.

Komisija, između ostalog, od Vlade traži akcijski plan za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti koji sadrži informacije o dosad isplaćenim sredstvima, plan za daljnju raspodjelu sredstava do roka i mjere za otklanjanje potencijalnih teškoća. Navode da bi bilo idealno da taj plan dobiju do sredine ovog mjeseca.

Telegramova Irena Frlan Gašparović, specijalizirana za teme Europske unije, od siječnja prošle godine argumentirano upozorava da će Hrvatska, zbog tromosti vladajućih, ostati bez milijardi iz europskih fondova.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr