Do usvajanja zakona o Vladi i Skupštini, kojima bi se precizirali odnosi dviju vlasti, premijer će moći da ignoriše zahtjeve iz parlamenta. Lekić: Ako je premijer na početku mandata ustvrdio da se vjerom pomjeraju planine, sad dokazuje da se nalazi u nepomjerenom — a zapravo u blindiranom stanju — od kog se odbijaju poznata pravila demokratije

Krivokapić izigrava poslanike, jer mu se može

Neprihvatljivo mu da poslanici određuju ko treba da bude u Vladi: Krivokapić, Foto: SAVO PRELEVIC

Bez najavljenih zakona o Vladi i Skupštini, kojima bi se jasno uredili odnosi i obaveze između tih institucija, premijer Zdravko Krivokapić moći će bez posljedica da izigrava zaključke parlamenta, poput onog da smijeni tri ministra — ocijenili su sagovornici “Vijesti”.

Parlament je 29. decembra prošle godine usvojio interpelacije kojima traži pokretanje procedura za razrješenje ministarke Vesne Bratić, te ministara vanjskih poslova i poljoprivrede, Đorđa Radulovića i Aleksandra Stijovića. Međutim nakon toga premijer nije ostavio ni rezervu da će razmisliti o stavu poslanika, navodeći da uopšte ne namjerava da ga razmatra.

Istraživačica javnih politika u Institutu alternativa, Milena Muk, kaže da su pravne praznine najvećim dijelom odgovorne za to što Krivokapić može bez konsekvenci da ignoriše zahtjeve Skupštine.

Krivokapić izigrava poslanike, jer mu se može

”Na poslanicima da odluče da li nepovjerenje ministrima povlači i ‘pad’ Vlade”: Mukfoto: Balša Rakočević

Source link: www.vijesti.me