Samo kaže da ima ‘poprilično istančan sluh za jezik’

Pupovac nije htio odgovoriti je li na proslavi Dana Republike Srpske bilo huškačke retorike: 'Ne žalim što sam išao'

FOTO: N1

Nakon što je danima šutio o sudjelovanju na proslavi tzv. Dana Republike Srpske u Banjoj Luci, predsjednik SNV-a i saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac konačno se oglasio.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Dao je izjavu nakon zajedničke sjednice SNV-a i Zajedničkog vijeća općina Vukovar, održane u povodu godišnjice Mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema te međunarodnog priznanja Hrvatske. Podsjetimo, Pupovac je sudjelovao na svečanoj akademiji povodom 30. godišnjice osnivanja RS-a u subotu, 8. siječnja 2022.

“Ne žalim što sam išao na akademiju jer ništa u mom prisustvu niti u mojim namjerama nije bilo zbog čega bih morao žaliti. Niti je imalo karakter slaganja ili neslaganja s ljudima u BiH koji vode polemike o tome kako bi BiH trebala biti ustrojena”, rekao je. “Moje prisustvo kao predsjednika SNV-a je prije svega bilo povezano sa suradnjom s institucijama RS-a”, dodao je. Kaže, nije išao kao državni predstavnik, nego kao predstavnik srpske zajednice.

Je li naštetio Plenkoviću

“Nisam nenavikao na to da mi se u ovih 30 godina pripisuju stvari koje mi se ne mogu pripisati”, poručio je Pupovac. Na pitanje je li tamo bilo huškačke retorike, Pupovac kaže kako ima “poprilično istančan sluh za jezik”. “Nemojte mi u usta stavljati riječi za koje vi mislite da bih ja trebao reći. Možda bih ja rekao i goru riječ od tih, ali nije pristojno da mi to radite”, poručio je i dodao da je svjestan da retorike u BiH imaju razorno loš karakter za odnose u BiH.

“Zašto baš u Hrvatskoj toliki interes za moje pojavljivanje na toj svečanoj akademiji”, pita se Pupovac. Kaže i kako dijeli zabrinutost drugih zemalja za stanje u BiH, ali da su te zemlje imale mnogo više prilika od njega da narodima u BiH pomognu da nađu zajednički jezik i dođu do konačnog mira.

Na pitanje novinara je li svojim odlaskom naštetio premijeru Andreju Plenkoviću, Pupovac ponavlja kako nije išao kao član vladajuće koalicije. “Neovisno što imam šešir predsjednik SDSS-a, taj šešir sam ostavio u Zagrebu”, rekao je.

‘Odlazak nije imao politički karakter’

Vlasti RS-a u nedjelju su u Banjoj Luci mimohodom obilježili 9. siječnja koji u tom entitetu proslavljaju kao praznik, unatoč činjenici da ga je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, a srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tom je prigodom poručio kako je Republika Srpska država.

Nazočnost Pupovca osudilo je više političkih stranaka, a premijer Plenković je izjavio kako je Pupovac, inače njegov koalicijski partner, na proslavi ”sudjelovao u svojstvu predsjednika SNV-a, a ne kao predstavnik parlamentarne većine”. Srpsko narodno vijeće izjavilo je, pak, da odlazak Pupovca na proslavu u Banjoj Luci nije imalo politički karakter.

Europska unija u ponedjeljak je snažno osudila negativnu i zapaljivu retoriku koju su na proslavi koristili čelnici Republike Srpske.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr