”Tek kad raskrstimo sa političkim nasljeđem tog prelomnog istorijskog događaja koji je u suštini predstavljao samo kozmetičku stvar, moći ćemo da idemo naprijed kao društvo i država i ubrzamo naše integracije ka Evropi i svijetu”, ocijenio je generalni sekretar GP URA Mileta Radovanić

I nakon smjene vlasti, u raljama AB revolucije

”Nove snage” prije 30 godina, Foto: Arhiva Vijesti

Crna Gora ni nakon 33 godine od antibirokratske (AB) revolucije nije raskrstila sa svojim nasljeđem, s obzirom na to da su i nakon istorijske smjene vlasti na parlamentarnim izborima 2020. godine u političkom životu i na važnim funkcijama i dalje prisutni pojedini akteri revolucije.

To su ocijenili sagovornici “Vijesti”, komentarišući godišnjicu AB revolucije — događaja koji je bio prekretnica novije crnogorske istorije.

Čuveni miting, nakon koga je tadašnje crnogorsko rukovodstvo podnijelo ostavke, održan je 11. januara 1989. godine u tadašnjem Titogradu.

Na vlast je došla nova garnitura mladih komunista, koju su predvodili današnji predsjednik Milo Đukanović, pokojni bivši predsjednik Momir Bulatović i bivši predsjednik državne zajednice, osuđeni Svetozar Marović. Oni su na vlast stupili uz podršku režima Slobodana Miloševića.

Source link: www.vijesti.me