Index je objavio rezultate svoje istrage iz koje proizlazi da je oko 40 zaposlenika u posljednjih 20-ak godina trgovalo vrijednosnim papirima banaka

Afera HNB ukratko: Zbog slične stvari švicarski guverner morao je dati ostavku

FOTO: Robert Anic/PIXSELL

Takva praksa, da zaposlenici središnjih banaka trguju vrijednosnim papirima banaka za čiji nadzor su zaduženi, zabranjena je u gotovo cijelom svijetu iz jednostavnog razloga: zato što po prirodi svog posla imaju pristup povlaštenim informacija

Nekoliko desetaka zaposlenika Hrvatske narodne banke moglo bi se naći u ozbiljnim problemima, ako se i na sudu dokaže da su radili jedino što ne smiju – trgovali vrijednosnim papirima banaka.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Index je jučer navečer objavio rezultate svoje istrage iz koje proizlazi da je oko 40 zaposlenika HNB-a u posljednjih dvadesetak godina trgovalo vrijednosnim papirima banaka. Prema njihovim informacijama, dva zaposlenika imala su čak 50 različitih transakcija, što znači da se radilo o prilično intenzivnom trgovanju. Ukupno je tih četrdesetak zaposlenika HNB-a napravilo oko 400 transakcija.

Zaposlenici središnje banke u povlaštenoj poziciji

Takva praksa, da zaposlenici središnjih banaka trguju vrijednosnim papirima banaka za čiji nadzor su zaduženi, zabranjena je u gotovo cijelom svijetu iz jednostavnog razloga: zato što po prirodi svog posla imaju pristup povlaštenim informacija. Znaju poslovanje svake banke do zadnjeg detalja i time su u povlaštenoj poziciji.

Hrvatska nema pretjerano dugu tradiciju tržišta kapitala, a i građani su oguglali na brojne afere koje se gotovo svakodnevno otkrivaju, pa možda nisu ni svjesni koliko je ova situacija problematična.

Prvi bankar Švicarske prije 10 godina podnio ostavku

Prije desetak godina tadašnji čelnik Švicarske središnje banke Philipp Hildebrand bio je prisiljen podnijeti ostavku nakon što je otkriveno da je njegova supruga bila aktivna na deviznom tržištu. Hildebrandova supruga, kako je tada izvještavao Reuters, kupila je američke dolare u vrijednosti od 400 tisuća švicarskih franaka, nekoliko tjedana prije nego što je središnja banka – na čelu s njenim suprugom – poduzela mjere za zaustavljanje rasta švicarske valute.

Na toj transakciji, prema tadašnjim izvještajima, zaradila je nešto više od 60 tisuća dolara, što je za njihove uvjete relativno mali iznos, no ipak je njenog supruga to stajalo fotelje. Hildebrand se prvo pokušavao braniti da ništa nije znao o transakciji, te da uopće sa suprugom nije o tome razgovarao, ali je ipak na kraju podnio ostavku, nakon samo dvije godine na čelu glavne švicarske bankovne institucije.

Kako će ovo utjecati na uvođenje eura

Što se pak HNB-a tiče, ova afera guverneru Vujčiću i društvu dolazi u vrlo nezgodnom trenutku finalnih priprema za uvođenje eura. Hrvatska je namjeravala s početkom sljedeće godine ući u eurozonu, uvesti euro, ali je sada pitanje kako će europske institucije, pogotovo Europska središnja banka, reagirati na aferu u kojoj su deseci njihovih kolega iz Hrvatske.

Građani se, na žalost, ne mogu previše pouzdati u rad hrvatskih institucija. To smo vidjeli i u slučaju bivše ministrice Gabrijele Žalac, koja se u pritvoru našla tek nakon što je reagirao Ured europskog tužitelja. Slično bi moglo biti i u ovom slučaju, koji bi se mogao razriješiti tek ako europske institucije naprave pritisak da se svari raščiste prije nego Hrvatska uđe u eurozonu.

Source link: www.telegram.hr