"Građani plaćaju naš rad i imaju pravo da povremeno zahtijevaju da im kao poslodavcu položimo račune. Međutim, osnovanu, zdravu kritiku rada pravosuđa nikako ne treba miješati sa onim što prečesto viđamo na ovim prostorima, naročito kada je riječ o izjavama političara"

Taoci smo onih što žive od podjela

Foto: Privatna arhiva

Pisac i sudija Apelacionog suda Srbije Miodrag Majić kaže da je za izgradnju građanskog društva na ovim prostorima, potrebno da većina građana shvati da su taoci onih koji žive od nacionalizma i podjela.

”Ako nastavimo da biramo ljude koji profitiraju na našim podijeljenostima, na našim razlikama i netrpeljivostima, onda će i ovaj proces svakako biti duži,” navodi on u intervjuu Vijestima.

Proces suočavanja sa prošlošću ide dosta “traljavo”, nijedna država nije pokazala volju da se time ozbiljno pozabavi, i dalje bezrezervno volimo “naše” zločince, kaže sudija povodom kontroverznih događaja oko osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića koji su, između ostalog, obilježili kraj prošle godine. Zločini u Bosni upravo su jedna od tema njegove knjige “Deca zla”.

Sudija je i autor “Ostrva pelikana”. Obje knjige plastično dočaravaju duple aršine pravosuđa, korumpiranost među policajcima, sudijama, tužiocima — u samom njihovom vrhu.

Source link: www.vijesti.me