Hadžiu: Radimo Nacrt zakona o Institutu za ratne zločine, nemoguće raspuštanje Specijalnog suda

Izvor: Ekonomia Online

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu kaže da je već započeo rad na izradi Zakona o osnivanju Instituta, koji će dokumentovati sve zločine koji su se desili tokom rata na Kosovu, prenosi Ekonomija onlajn.

«Kosovo još uvek nema instituciju kojom bismo mogli da dokumentujemo ratne zločine i ništa nije urađeno po tom pitanju. Imali smo institut za ratne zločine, ali to je bilo na osnovu odluke, a ne zakona”, rekla je Hadžiu. 

Navela je da je formirana Radna grupa koja se sastaje kako bi razgovarala o tom institutu, a da je povećan kapacitet Specijalnog tužilaštva da se bave predmetima ratnih zločina i strategijom tranzicione pravde kako bi eliminisali nedostatke u Zakoniku o krivičnom postupku za krivično gonjenje srpskih zločina u odsustvu. 

Prema njenim rečima, Tužilaštvo ima slobodne ruke da postupi po tom pitanju zbog činjenice da Srbija ne predaje ratne zločine.

«Ali sa našim zakonodavstvom u odsustvu oni mogu biti kažnjeni, a potom odslužiti kaznu za zločine koje su se počinili», dodala je Hadžiu.

Ona je navela da se stranka koju ona predstavlja oštra protivila formiranju Specijalnog suda, jer on predstavlja «iskrivljenu sliku pravednog rata na Kosovu».

«Pokret Samoopredeljenje se protivio formiranju Specijalnog suda. Upravo zato što smo smatrali da će dati iskrivljenu sliku pravednog rata na Kosovu, ali uprkos našim primedbama u Ustavnom sudu, nismo uspeli da ga zaustavimo. Sada su zatvorili vrata za bilo koju drugu radnju jer kao što znate Specijalni sud je unesen u Ustav i ne možemo da ga uklonimo», rekla je Hadžiu u intervjuu za Ekonomiju onlajn. 

Hadžiu kaže da se radi na izradi ustavnih amandmana, po pitanju provere u pravosudnom sistemu.

«Naravno da nam je potrebna podrška Skupštine jer za njih moraju da glasaju dve trećine albanskih poslanika i sa druge strane dve trećine zajednica koje predstavljaju nevećinske građane. Pozivala sam političke subjekte na odvojene sastanke, ali i zajedničke jer smatram da je važno da postoji konsenzus. Nisam imala priliku da se sretnom sa opozicijom, uključivši i poslaničku grupu Srpske liste», navela je Hadžiu.

Hadžiju je rekla da vlada želi da Kosovo bude pravna država. Navela je da se u međunarodnim izveštajima, kao i u izveštavaju EK o napretku, naglašavaju političke intervencije u pravosudnom sistemu.

«Želimo vladavinu prava i da oni koji su zloupotrebili službenu dužnost odgovaraju, da se onima koji su se nezakonito obogogatili oduzme imovina», kaže Hadžiu. 

Source link: www.kosovo-online.com