Krpeta je rekla i da se smanjio pritisak na bolnicu

Glavna sestra bolnice Merkur: 'Pacijentima smo dali novi lijek protiv covida, izgleda da djeluje'

Večeras je o stanju u KB-u Sestre Milosrdnice za Dnevnik Nove TV govorila tamošnja glavna medicinska sestra Snježana Krpeta. Kako kaže, pritisak covid pacijenata na bolnicu malo se smanjio. “Situacija je takva da imamo malo manji pritisak, popunjeni smo s nekih 65 do 70 posto. Prije mjesec dana bili smo puni sa 120 covid bolesnika. Imamo lagani pad”, rekla je Krpeta i dodala da se nada kako će u nekom trenutku uspjeti vratiti hladni pogon koji je sad velikim dijelom na čekanju zbog covida.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje novinarke puni li omikron manje bolnice, odgovara: “Nismo imali preveliki priljev bolesnika u našu bolnicu. S obzirom na to da su Zagreb i županija među bolje procijepljenima, to znači da je cjepivo učinilo svoje i da je zato manji broj bolesnika na našem objedinjenom hitnom prijemu”. No, potom je dodala:

“Vrijeme će pokazati je li točno da se kod zaraze omikronom radi o blažim kliničkim slikama. Ovih dana izgleda da su to blaže kliničke slike čim nije tolika opterećenost na naš objedinjeni hitni prijem”.

Stanje u Dalmaciji

Komentirala je i situaciju u Dalmaciji, gdje su brojke velike. Tako je jučer objavljeno da u KBC-u Split broj hospitaliziranih raste. “Za Split je teško reći, znamo da je to velika županija s najmanje procijepljenih. Vidjeli ste ponašanja i proslave, sve to doprinosi širenju virusa. Bolnica je prenatrpana, a tamo gravitira više od 1,5 milijuna stanovnika. To je zaista veliki pritisak na kolege”, rekla je Krpeta, a prenosi Dnevnik.hr.

Rekla je i kako su prvi pacijenti u njezinoj bolnici primili novi lijek protiv korone koji je prošlog mjeseca stigao u Hrvatsku. “Dali smo ga četvorici bolesnika srednje životne dobi i izgleda da djeluje. Moram naglasiti da je jedan bolesnik bio hematološki bolesnik, a znamo da su to ozbiljni bolesnici. Oni su u tijeku liječenja, a kako se čini, imamo povratno dobre rezultate”, rekla je Krpeta.

Na kraju je još jednom komentirala omikron i njegove simptome. “Zaraženi omikronom imaju drugačiju prezentaciju kliničkih simptoma od onih koji su zaraženi deltom. Simptomi su nastali naglo, ali su trajali kraće, u tome se razlikuje”, zaključila je Krpeta.

Source link: www.telegram.hr