Rekao je da se radi na ojačavanju kapaciteta za brze antigenske testove i da se ti testovi priznaju kao dijagnostički

Capak potvrdio da sad već dominira omikron, u Zagrebu utvrđen kod 80 posto testiranih

FOTO: Pixsell

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je na današnjoj konferenciji za medije kako se očekuje da u ovom trenutku imamo dominaciju omikrona među novozaraženima. Takvi rezultati zasad su potvrđeni za područje Primorja i Zagreba.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Naime, prema rezultatima screeninga pristiglima iz inozemstva krajem studenoga u Hrvatskoj je bilo troje zaraženih omikronom, međutim Capak smatra da se taj soj u vremenu nakon toga širio što potvrđuju i testovi rađeni u Hrvatskoj.

“Kasnije smo sami provodili testove. U Zagrebu smo u utorak imali 80 posto omikrona. U Splitu smo ranije utvrdili da je omikron oko 30 posto. Omikron brzo i rapidno raste, očekujemo da sad već u ovom trenutku imamo dominaciju omikrona, posebno u primorju i Zagrebu. Za kontinentalnu Hrvatsku to još ne možemo reći, izgleda da na kontinentu nije još dominantan kao u primorju i Zagrebu”, kazao je Capak.

Više ljudi slati na antigenske testove

Govorio je i o testiranju te je istaknuo kako još uvijek nismo na maksimalnim kapacitetima, ali da situacija po tom pitanju nije ista u svim županijama. “Mi smo negdje na dvije trećine maksimuma što se tiče PCR-a. Radimo na tome da smanjimo broj osoba koje imaju obvezu testiranja, to radimo prema novim znanstvenim spoznajama i po temelju drugih zemalja. Tražimo da se ljude više šalje na brzi antigenski test, tu imamo ogromne kapacitete”, rekao je Capak te dodao da će se ići prema tome da se i brzi antigenski test prizna kao dijagnostički.

Govoreći o hospitalizacijama, Capak je kazao kako se do srijede bilježio pad hospitalizacija u zemlji te da zasad još nije potvrđeno ali da se može dogoditi da je taj pad sad zaustavljen. “Može se dogoditi da nam počinje peti val na silaznoj putanji četvrtog vala, može biti da će nam sad biti jedan plato pa da će onda taj broj pratiti novozaražene koji sad rastu”, rekao je.

Nema nestašice cjepiva

Osvrćući se na nestanak Pfizerovog cjepiva kazao je kako sve doze nisu isporučene zbog tehničkih poteškoća u Pfizeru. Kazao je i kako je sad zaostatak riješen te da su sve doze distribuirane po županijama. “Desetog siječnja nam dolazi 170.000 doza, nestašice više nema i neće je biti”, kazao je.

Nije znao konkretno reći kada bi trebalo stići i proteinsko cjepivo Novavax, ali je podsjetio da je to bilo najavljeno za kraj siječnja i početak veljače.

Source link: www.telegram.hr