Osim toga, proširili su upotrebu super zelene propusnice

Italija uvodi obvezno cijepljenje za sve starije od 50 godina

FOTO: AFP

Talijanski mediji javljaju kako je njihovo Vijeće ministara nakon dvosatnog sastanka jednoglasno odobrilo novi dekret koji bi trebao spriječiti širenje koronavirusa i njegovog visokozaraznog soja omikrona. Isto javlja i AFP. Njime su uveli obvezu cijepljenja za sve starije od 50 godina.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, proširili su upotrebu super zelene propusnice za više mjesta. Nju mogu dobiti samo oni koji su cijepljeni ili su preboljeli virus. Za osnovne aktivnosti poput odlaska u banka, kod frizera ili kozmetičarke i dalje će biti dovoljna obična zelena potvrda.

Izvor iz Vlade je za TGcom24 objasnio da obvezno cijepljenje nije ‘politički kompromis’ nego način za suzbijanje broja hospitaliziranih s obzirom na to da su stariji od 50 godina dobna skupina koja je najčešće na covid odjelima kao i na intenzivnoj.

Obvezno za sve koji pune 50. zaključno s 15. lipnjem

Cjepivo će biti obavezno za sve koji do 15. lipnja napune 50 godina ili koji će ih napuniti tog dana. Iznimka je moguća samo uz potvrdu liječnika. Oni koji su preboljeli covid u toj dobnoj skupini moraju se cijepiti šest mjeseci nakon preboljenja.

Oni 50-godišnjaci koji idu na posao moći će od 15. lipnja na posao samo uz super zelenu propusnicu. Ova mjera će važiti za privatni i javni sektor što uključuje i sve u sudovima i primjerice općinama. Oni koji tu potvrdu nemaju smatrat će se neopravdano odsutnima, ali uz mogućnost zadržavanja posla bez disciplinskih posljedica, ali uz smanjenje plaće.

Italija danas ima rekordan broj novozaraženih

Italija je danas zabilježila rekordnih 189.109 slučajeva zaraze u srijedu, a dan ranije potvrđeno je 170.844 slučaja zaraze, objavilo je ministarstvo zdravstva. Umrla je 231 osoba s covidom, a dan ranije njih 259 i od početka pandemije u Italiji je zabilježeno 138.276 smrtnih slučajeva te 6,76 milijuna zaraze.

U srijedu su u talijanskim bolnicama s covidom-19 bile hospitalizirane 13.364 osobe, što je porast u odnosu na 12.912 ranije. Na intenzivnim je odjelima hospitalizirano 132 novih pacijenata, što je pad u odnosu na 153 u srijedu. Broj pacijenata na odjelima za intenzivnu njegu povećao se s 1392 na 1428.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr