Ibiši: Kosovo nema pravo da proglasi zvaničnike Unmika personama "non grata"

Izvor: Ekonomia Online

Stručnjak za bezbednost Nuredin Ibiši kritikovao je nedavnu odluku kosovske ministarke spoljnih poslova i dijaspore Donike Gervale, koja je proglasila ruskog zvaničnika iz Unmik misije personom "non grata", ističući da zvaničnici Unmika i Euleksa imaju diplomatski imunitet UN u EU, prenosi Ekonomija onlajn.

Ibiši je naglasio da Kosovo nema pravo da donosi takve odluke i da mora o tome da se vodi računa i odnosi sa velikom pažnjom. Prema njegovim rečima, Kosovo ima pravo da proglasi osobu za personu «non grata», samo u slučajevima kada je reč o zvaničniku neke države, ali ne i ako je u itanju predstavnik misija poput Unmika i Euleksa.

«Ovde postoji mala razlika, moramo da pazimo da ne žurimo u pogledu toga. Imamo pravo da proglasimo za nepoželjne osobe, na primer, kao što je bio slučaj sa dva ruska zvaničnika koji su bili u kancelariji Ruske Federacije na Kosovu, ali kada je reč o osoblju Euleksa, Unmika moramo da budemo oprezni i normalno su nam potrebne konsultacije, jer oni imaju imunitet Ujedinjenih nacija, odnosno diplomatski, ali i Evropske unije u ovom slučaju ako govorimo o Euleksu», kaže Ibiši.

On dodaje da se pre donošenja ovakvih odluka treba obaviti konsultacije, posebno sada kada je Albanija postala privremena članica SB UN.

«U tom smislu bi trebalo obaviti male konsultacije, imajući u vidu da će Albanija u naredne dve godine biti privremena članica UN, tako da sada imamo otvorena vrata za konsultacije da ne pravimo početne greške i u ovom pristupu. Iako su oni predstavnici ili zvaničnici Unmika, ukoliko su počinili ozbiljne prekršaje, treba se obratiti Ujedinjenim nacijama i tražiti njihovu smenu. Moramo biti oprezni i u pogledu Rezolucije 1244, koja je, nažalost, još uvek na snazi», ističe Ibiši.

Govoreći o dolasku 20 pripadnika Nacionalne garde Kentakija iz SAD specijalizovanih i obučenih za odbrambene, protivterorističke, regionalne bezbednosne i obaveštajne policijske operacije, Ibiši kaže da je to pozitivan znak u pogledu ukupne bezbednosti. Prema njegovim rečima, dolazak ovih trupa treba da budu praćen «terenskim akcijama institucija i saradnjom sa susednim državama».

«Smatram da je to veoma neophodno, jer smo mi u Globalnoj antiterorističkoj alijansi, koju predvode Sjedinjene Američke Države i one imaju odličnu praksu i uče nas kako da se organizujemo. Opšti aspekt bezbednosti je da moramo da se suprotstavimo pitanju borbe protiv modernog terorizma. Dolaskom američkih trupa konkretizovaćemo politiku, ali i delovanje na terenu, saradnju koja je neophodna ne samo unutar zemlje, već i sa susednim zemljama u regionu, ali i u globalnom aspektu razmene informacija koje su neophodne u prevenciji, ali i u borbi protiv terorizma», zaključuje Ibiši.

Source link: www.kosovo-online.com