Plenković ponovno sastančio s vojnim vrhom oko kupnje vozila Bradley, procurile informacije o tome što će Vlada zatražiti od Amerikanaca

Sastanak u Banskim dvorimaTwitter

Šest dana nakon prvog, danas je u Banskim dvorima održan drugi sastanak premijera Andreja Plenkovića s ministrom obrane Marijom Banožićem i vojnim vrhom predvođenim načelnikom Glavnog stožera admiralom Robertom Hranjem, a tema je ponovo bila nabavka američkih borbenih vozila Bradley M2A2 ODS, piše Jutarnji list.

Nakon sastanka, premijer Plenković na Twitteru je tek kratko objavio: «Želimo da investicija za Hrvatsku kopnenu vojsku bude dugoročno dobra i održiva». Kako neslužbeno saznaju, na sastanku je zaključeno kako će se od Sjedinjenih Američkih Država tražiti konkretni podaci o tome koliko bi koštala modernizacija vozila, koliki je otplatni plan te koliko dugo se vozila mogu operativno koristiti. Bez tih konkretnih podataka Vlada će teško pristati na američku ponudu. Uz premijera na sastanku je bio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ali i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman jer odluka o američkoj ponudi u konačnici će imati reperkusije i na političke odnose sa SAD-om.

Na prvom sastanku u Vladi na ovu temu, 28. prosinca prošle godine, vojni vrh je obavijestio premijera da su oni zadovoljni američkom ponudom, ali je Vlada od MORH-a i Glavnog stožera zatražila dodatna pojašnjenja oko ponude. U međuvremenu je ministru obrane Banožiću stiglo pismo zamjenice pomoćnika državnog tajnika SAD-a za obranu Laure K. Cooper u kojem ona iznosi uvjerenje Pentagona da će hrvatska Vlada uspješno i u predviđenom roku realizirati nabavku polovnih borbenih vozila pješadije Bradley ODS. Štoviše, ovo pismo u javnosti je već protumačeno kao dodatni američki pritisak na Hrvatsku da do kraja mjeseca donese odluku u američku korist.

Prema dostupnim informacijama, Hrvatska bi 82 vozila platila 150 milijuna dolara dok Amerikanci daju još 45 milijuna. U to je uključena manja renovacija 62 vozila koja bi se obavila u Đuri Đakoviću te specijalni alati, rezervni dijelovi za vozila i motore, municija za top 25 mm, protuoklopne rakete TOW itd.

Ono što je u ovom trenutku službenom Zagrebu sporno je modernizacija ovih vozila na digitalnu razinu. Naime, Amerikanci hrvatskoj strani nisu kazali koliko bi ta modernizacija koštala. Riječ je o modernizaciji koja bi se trebala obaviti za nekih 5 do 10 godina, a u javnosti se barata s podatkom o cijeni od oko 6 milijuna dolara po vozilu. S druge strane naši izvori tvrde kako bi modernizacija ipak bila znatno jeftinija od tog iznosa.

S obzirom da se Vlada nećka oko američke ponude, već su objavljene špekulacije kako je Hrvatska sklona kupnji novog njemačkog borbenog vozila Lynx. No, njegova cijena je oko 10 milijuna eura po komadu bez naoružanja, komunikacijskih uređaja, rezervnih dijelova itd. Vlada ima još 27 dana za odluku o prihvaćanju američke ponude.

Source link: slobodnadalmacija.hr