Dodik: Dan Republike Srpske biće proslavljen veoma moćno

Izvor: Milorad Dodik (N1)

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da mu je u ovoj, ali i u svim prethodnim godinama, bilo važno da Republici Srpskoj vrati dostojanstvo i ojača njeno samouvjerenje u postojanje, te najavio da će 9. januar neustavni Dan Republike biti proslavljen veoma moćno.

On je naveo da će, povodom 9. januara, biti održana svečana akademija i da će biti pokazano da je RS i poslije 30 godina postala svjesna sebe i svojih ustavnih ovlaštenja, uz najavljeno formiranje vlastitog Visokog sudskog i tužilačkog savjeta u januaru.

“Važno mi je da ljudi ovdje osjete da Republika Srpska postoji, da ima snagu i da nije samoposluga u koju dolaze stranci i uzimaju šta hoće. Mislim da sam u tome uspio i prekinuo prenos nadležnosti na nivo BiH”, rekao je Dodik za RTRS.

On je naveo da Srpska sada ulazi u jednu novu fazu, u kojoj će se pokazati sposobnom da ovlada ustavnim pravima koja Ustav BiH daje Republici Srpskoj.

“Ništa mi nećemo od onoga što Ustav kaže da pripada BiH”, poručio je Dodik.

On je istakao da mora da bude preispitano sve ono što je u prošlosti urađeno nasiljem visokih predstavnika, njihovim prijedlozima ili “zavrtanjem ruku” domaćim političarima, a prevedeno u neku formu saglasnosti, jer to nije bilo u legitimnim i legalnim okolnostima.

“Radi se o pokušaju gradnje zemlje koja može da funkcioniše jedino u skladu sa Ustavom. Ona ne može da funkcioniše ovakva, a jedino još možda ima šanse da bude neka državna zajednica sa elementima koji imaju visoku autonomiju”, rekao je Dodik.

On je dodao da formiranje trećeg entiteta nije nikakvo srpsko dodvoravanje Hrvatima u BiH, već ocjena da BiH bez takvog “tronošca” ne može da funkcioniše.

Tim povodom, Dodik je upitao zašto Bošnjaci ne daju Hrvatima da imaju legitimno predstavljanje na političkom planu, što je negativna poruka i Srbima.

Na pitanje kako je SDS sada prihvatljiv političkom Sarajevu, Dodik je odgovorio da je pomenuta partija postala satelitska zahvaljujući njenom lideru Mirku Šaroviću, te da se raspolaže podacima da su oni, koji su transportovali i švercovali drogu preko teritorije Srpske, dali višemilionske iznose toj stranci za izborni proces.

“Oni su sebi dozvolili da ubice oko njih budu u izbornom procesu i da novac od šverca drogom bude upotrebljivan za izbore. I sada se ovde predstavljaju kao neka nova priča”, rekao je Dodik i naveo da će informacije o tome uskoro ugledati svjetlo dana.

On je rekao da Šarovića u ovom trenutku smjenjuju njegovi ljudi, jer je previše servilan muslimanskoj politici.

“On je, takođe, osoba koju sada čuvaju i prate agencije iz Sarajeva, a ne iz Srpske”, kaže Dodik.

Na prozivke opozicije da bi Srpska zahtjevima za vraćanjem nadležnosti mogla sve da izgubi, Dodik kaže da se na tom planu samo može dobiti.

“Mi se borimo za ono što piše u Ustavu, a razni opozicioni konvertiti su ranije učinili sve protiv srpskih nacionalnih interesa u BiH i RS, a u korist političkog Sarajeva, nepoštujući parlament Srpske”, rekao je Dodik.

Kada je riječ o opozicionom kandidatu za predsjednika RS Jeleni Trivić, Dodik je rekao da SNSD ima bolje i sigurnije kandidate koji će sigurno dobiti povjerenje naroda i za tu i funkciju srpskog čana Predsjedništva BiH.

“Tu nikakav kandidat opozicije ne može ništa učiniti, jer imamo sigurne pobjednike i za predsjednika Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH. SNSD ima organizaciju koja želi RS da učini stabilnom i da se riješi opozicije koju finansira narko-kartel i oni koji švercuju drogu na ovim prostorima, a čega želimo da se riješimo”, kaže Dodik.

Source link: ba.n1info.com