Obrazložili su da je mjera neproporcionalna

Sud u Belgiji poništio odluku vlade, naredio otvaranje kazališta

FOTO: AFP

Belgijska kazališta i druge kulturne ustanove u utorak su izvojevali pravnu pobjedu kojom je poništena vladina odluka o njihovu zatvaranju zbog porasta broja zaraženih omikron varijantom koronavirusa. Državno vijeće, najviša upravnosudska instanca u Belgiji, suspendiralo je vladinu odredbu o zatvaranju donesenu prošloga tjedna koja je stupila na snagu u nedjelju, obrazlažući da je mjera “neproporcionalna”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U prvostupanjskoj presudi objavljenoj u utorak navodi se da bi, čak i da su takve restrikcije zbog omikron varijante potrebne, vlada morala javnozdravstvenim argumentima dokazati da je ta mjera potrebna Nejasno je što sve spada pod kulturne ustanove, ali odluka ne obuhvaća kina, dvorane za kuglanje i noćne klubove.

Broj slučajeva padao od studenog, sada raste

Belgijski premijer Alexander De Croo i čelnici belgijskih regija odlučili su se u srijedu za zatvaranje kina i kazališta te zabranu sportskih događaja u zatvorenom, a barovi, restorani, teretane i dvorane ostali su otvoreni.

Broj zaraženih covidom-19 padao je kontinuirano od vrhunca u studenom, ali broj zaraženih zbog omikrona, na koji otpada pola slučajeva, sada brzo raste.

Source link: www.telegram.hr