Tomo Opačak, o čijim je sumnjivim poslovima Telegram izvještavao, dobio nepravomoćnu uvjetnu kaznu zbog prijetnji Mirku Duspari

Telegram doznaje: Osuđen poznati poduzetnik koji je prijetio i Dragi Hedlu. Gradonačelniku Broda vikao: ‘Znam da imaš djecu…’

Općinski sud u Slavonskom Brodu donio je kazneni nalog protiv lokalnog poduzetnika Tome Opačka zbog prijetnji gradonačelniku Slavonskog Broda Mirku Duspari. Kažnjen je uvjetno sa sedam mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine. To znači da u zatvor neće ako u iduće dvije godine ne ponovi kazneno djelo. No, presuda je još nepravomoćna, te Opačak na nju može uložiti prigovor.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Inače, Opačak je brat saborske zastupnice Marine Bilić Opačak, nedavno izbačene iz SDP-a, a osim prijetnji gradonačelniku Duspari slao je i brutalne prijeteće poruke Telegramovom novinaru Dragi Hedlu.

Prijetnja gradonačelniku

Upravo je Hedl otkrio da Opačak prijeti Duspari, o čemu smo ekskluzivno pisali još sredinom listopada. Tada je policija počela istraživati kontroverznog poduzetnika, a sada je stigla i prva sudska odluka. Njome je prihvaćen kazneni nalog Općinskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu kojim je utvrđeno da je 8. listopada 2021. oko 15 sati Opačak telefonom prijetio Duspari.

Nazvao ga je sa svog mobitela na njegov službeni telefon jer nije bio zadovoljan raspletom natječaja za ovosezonsku zimsku službu i održavanja nerazvrstanih cesta Grada Slavonskog Broda. Iako se tvrtka Poduzeće za ceste (PZC) kojoj je Opačak jedan od suvlasnika nije javila na natječaj, on je očito bio nezadovoljan što posao nije dobila tvrtka čijeg vlasnika on podupire.

Strah zbog Duspare

Zbog toga se povišenim glasom najprije predstavio gradonačelniku i to svojim imenom i prezimenom, da bi zatim izgovorio: “Znam da imaš djecu. Zapamtit ćeš me”, poručio mu je zbog čega se Duspara uplašio za vlastitu, kao i za sigurnost svoje obitelji.

Telegramovom novinaru ispričao je kako je slično iskustvo s Opačkom imao i prije deset godina. I tada je Opačak bio nezadovoljan ishodom natječaja, a osim prijetnji tada je izvukao i mehanizaciju te kružio oko Dusparine kuće. Gradonačelnik je zbog Opačkovih prijetnji neko vrijeme imao i policijsku zaštitu.

Sada je sud zaključio da je i ovoga puta Opačak prijetio gradonačelniku Duspari. Osuđen je zato zbog kvalificiranog oblika prijetnje, jer je upućena osobi zbog njezinog položaja i posla. U pitanju je teži oblik prijetnje za koji Kazneni zakon predviđa zatvor od šest mjeseci do pet godina.

Poruke Dragi Hedlu

Inače, Telegram je još u srpnju pisao o sumnjivom poslu Opačkove sestre, Marine Bilić Opačak, koja je tada bila SDP-ova zastupnica u Saboru, te ujedno najveća donatorica predsjedničke kampanje Zorana Milanovića. Drago Hedl razgovarao je poduzetnikom koji ju je optužio da je fiktivno prodala strojeve za 5,5 milijuna i varala na predstečaju. Ubrzo se otvorila i priča o cijeloj imućnoj slavonskoj obitelji Opačak, povezanoj s SDP-om. Unatoč brojnim kontroverzama, do Telegramovih otkrića nacionalni mediji o njima su vrlo malo izvještavali.

Nekoliko sati nakon objave teksta, Drago Hedl počeo je primati pozive prijeteće SMS-ove Tome Opačka. Poslao mu je ukupno devet iznimno uvredljivih poruka, između ostalog pišući, citiramo: “Na krivog si se namjerio”. Hedl je o tome obavijestio policiju.

Prema kaznenom nalogu Opačak je već osuđivan. Općinski sud u Slavonskom Brodu 2012. pravomoćno ga je osudio na uvjetnu kaznu od šest mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine zbog kaznenog djela prijetnje. Iste je godine osuđen i na tri mjeseca zatvora, s rokom kušnje od godine dana zbog izigravanja sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr