Kurti: Pandemija istakla potrebu za digitalizacijom i obezbeđenim internetom u nastavi

Izvor: Ekonomia Online

Fakultet elektrotehnike i računarstva Univerziteta u Prištini održao je drugi naučni seminar, a kosovski premijer Aljbin Kurti kaže da je kvalitetno obrazovanje ključ održivog ekonomskog razvoja i da je digitalizacija ključna komponenta te reforme, prenosi Ekonomija onlajn. 

On se prisetio vremena kada je kao gimnazijalac dolazio u tu zgradu i kada se u nju vratio da završi Elektrotehnički fakultet i naveo da se njena unutrašnjost nije mnogo promenila i da je to poziv na odgovornost, jer su potrebna veća ulaganja i brza interevncija. 

Kosovski premijer je naglasio da je situacija sa pandemijom istakla potrebu za digitalizacijom i kvalitetnom nastavom sa obezbeđenim internetom u obrazovnim institucijama. 

«Istraživanje i inovacije su važni. Potpisan je sporazum sa EU za istraživački rad od 95,5 milijardi evra. Kako postavljamo strateške temelje, jedno od opredeljenja je da imamo jedinstven pristup digitalizaciji. Skupština je usvojila Zakon o elektronskoj identifikaciji. Vlada će raditi svoj posao u promovisanju digitalizacije. Ovaj seminar je odlična prilika za zajednički rad sa dijasporom kao najbolji put razvoja”, rekao je Kurti.

Rektor Univerziteta u Prištini Naser Sahiti rekao je da je broj naučnih radova sa Kosova u stalnom porastu, ali i naveo da ekonomske prilike ograničavaju mogućnosti da univerziteti postižu rezultate.

Source link: www.kosovo-online.com