Kremlj tvrdi da je došlo do masovnog povećanja vojnih aktivnosti uz ruske granice

Rusija optužila NATO za provokacije: 'To predstavlja visoki rizik od eskalacije u oružani sukob'

Rusko ministarstvo obrane upozorilo je zapadne vojne atašee na opasnost od oružanog sukoba Rusije i NATO-a s obzirom na nedavne napetosti tih dviju strana zbog Ukrajine.”Savez je u posljednje vrijeme pribjegavao izravnim provokacijama koje predstavljaju visoki rizik od eskalacije u oružani sukob”, rekao je u ponedjeljak zamjenik ruskog ministra obrane Alexander Fomin diplomatima u Moskvi.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo je međunarodnim vojnim predstavnicima, uključujući onima iz 14 članica NATO-a, podijelilo snimku u kojoj Fomin kritizira NATO. Fomin je optužio NATO za masovno povećanje vojnih aktivnosti proteklih godina. Samo u 2020. godini se broj vojnih preleta blizu ruske granice povećao s 436 na 710, rekao je. NATO je svake godine provodio 30 velikih vojnih vježbi s borbenim scenarijima koji uključuju Rusiju, dodao je Fomin.

Rusija traži jamstva

Fomin je ponovio da Rusija traži sigurnosna jamstva od NATO-a i kraj širenja tog saveza na istok. Upozorio je protiv ulaska Ukrajine u NATO. Ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je zaprijetio posljedicama ako NATO nastavi napredovati u ruskom susjedstvu. No Kremlj i ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi nadaju se dijalogu s NATO-om u novoj godini.

Fomin je rekao da je Rusija bila spremna na pregovore licem u lice i pritom kritizirao NATO što godinama odbija svaku ponudu Moskve i daje prednost, kako je rekao, putu konfrontacije. Rusija je više puta osudila NATO zbog širenja vojnih baza i postavljanja oružanih sustava sve bliže Rusiji od raspada Sovjetskog Saveza prije 30 godina.

Source link: www.telegram.hr