Hadžiju: Biro za oduzimanje imovine baviće se samo funkcionerima, ne i ostalim građanima

Izvor: Facebook

Ministarka Aljbuljena Hadžiju najavila je formiranje državnog biroa za proveru i oduzimanje imovine čiji će zaposleni imati status službenih lica, a koji se neće se baviti svim građanima, već samo sadašnjim i nekadašnjim funkcionerima, prenosi Koha.

Ministarstvo pravde u petak je razmatralo nacrt zakona o formiranju državnog biroa za proveru i oduzimanje neopravdano stečene imovine koji bi trebalo da dobije zeleno svetlo Vlade. Kada je u pitanju zaplena imovine, kako je najavljeno, poslednju reč će dati sud i to poštujući pravo druge strane na žalbu.

Hadžiju je pojasnila da su dosadašnje kazne za korumpirane funkcionere bile su smešne i dodala da će biro imati rešenje i za ovaj problem.

«Postojaće specijalizovano osoblje u vezi sa rešavanjem pitanja neopravdane imovine. Teret dokazivanja će pasti na službenika biroa, trenutno to radi Tužilaštvo koje nije uspelo da podigne mnoge optužnice. Takođe, kazne koje su do sada izrečene nekim nižim funkcionerima, bile su smešne. Motivisale su korumpirane funkcionere da nastave sa ovakvim aferama. Tako verujem da će ovo biti bolje rešenje nego ono koje trenutno imamo“, izjavila je Hadžiju.

Ministarka je naglasila da je zainteresovana da nacrt ovog zakona pre stupi na snagu, ali dodaje da neće biti ubrzane procedure, jer želi dovoljno vremena za javnu raspravu.

«Za mene kao ministra, ali i za Vladu bolje je da ovaj zakon što pre stupi na snagu, ali s obzirom na njegovu prirodu ne možemo da zahtevamo ubrzane procedure. Neophodno je pribavljanje mišljenja zainteresovanih strana jer će se tim aktom tretirati imovina službenika koji su radili, ili koji i dalje rade, u državnim institucijama“, precizirala je.

Source link: www.kosovo-online.com