Spasojević: Proces evropskih integracija veoma spor, otvaranje Klastera kao polazak na fakultet

Foto: Bojan Cvejić

Proces evropskih integracija kada je Srbija u pitanju teče veoma sporo u odnosu na zemlje koje su postale članice Evropske unije, a bile su deo istočnog bloka, ocenio je danas Nenad Spasojević iz Centra za kreiranje politika i strategija.

On je na onlajn okruglom stolu organizacija civilnog društva (OCD) u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji, rekao da je i pored otvaranja Klastera četiri u pristupnim pregovorima Srbije sa EU, koji obuhvata zelenu agendu, ipak ostalo previše posla pred svima.

„Ja bih ovo otvaranje Klastera više video kao početak studiranja. Završite prijemni, upištete fakultet i onda imate četiri godine studija“, kazao je Spasojević, praveći paralelu sa četiri Poglavlja koja su obuhvaćena u novom Klasteru.

Ocenio je da Srbiju čeka dug proces i istakao da će veliki udeo u svemu tome imati nevladin sektor i osvrnuo se na probleme na koje OCD nailaze u slučaju da žele da utiču na neki ekološki problem.

„Podelimo to na tri stepenika. Jedan su institucije nadležnih organa, privatne firme ili pojedinci prema kojima OCD deluju u cilju rešavanja problema“, istakao je on.

Drugi i treći stepenik, prema Spasojevićevim rečima, su sami kapaciteti nevladinog sektora i potrebna znanja, kao i neophodna podrška kolega, odnosno međusobnog umrežavanja organizacija, medija i javnosti.

Naglasio je i da bi te organizacije trebalo više da se uključe u javne rasprave, debate, tribine, kao i da samostalno organizuju slične akcije.

Vanja Jakšić iz Svetske fondacije za prirodu (WWF Adria) ocenio je da Srbija „nije dovoljno spremna i zrela“ za taj proces i istakao da bi nadležni organi prilikom donošenja odluka vezanih za novootvoreni Klaster morali da imaju u vidu i OCD.

„Prvenstveno se trebalo raditi na unapređenju te međusektorske saradnje i uključivanju svih građana u donošenje nekih krucijalnih odluka koje se pre svega tiču njih i njihove životne sredine“, naglasio je Jakšić.

Predstavnik Udruženja građana „Bitka za Košutnjak“ Dejan Jovanović ocenio je da je otvaranje četvrtog Klastera aktivistima na terenu „samo odmoglo“.

Prema njegovim rečima, EU je umesto otvaranja tog Klastera prvo trebalo da razgovara direktno sa građanima, građanskim pokretima i udruženjima, koja imaju iskustva i preciznije informacije.

Source link: www.danas.rs