‘Važno je prisjetiti se da veoma veliku većinu hospitaliziranih i umrlih čine necijepljeni, a ne oni koji nisu primili treću dozu’

Šef WHO-a: 'Nijedna zemlja neće moći izaći iz pandemije pomoću docjepljivanja'

Ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorio je da ne treba gajiti iluziju da je docjepljivanje dovoljno kako bi se svijet oslobodio pandemije covida-19. “Nijedna zemlja neće moći izaći iz pandemije pomoću docjepljivanja i ono nije ‘zeleno svjetlo’ za proslave kakve se planiraju”, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni ravnatelj WHO-a, na tiskovnoj konferenciji u Ženevi, nekoliko dana prije Božića.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Programi neselektivnog docjepljivanja imaju sve izglede da produlje pandemiju, a ne da je zaustave, jer se raspoložive doze usmjeravaju u zemlje s ionako visokom stopom procijepljenosti, dajući tako veću mogućnost virusu da se širi i mutira”, istaknuo je Tedros.

“Važno je prisjetiti se da veoma veliku većinu hospitaliziranih i umrlih čine necijepljeni, a ne oni koji nisu primili treću dozu”, istaknuo je, dodajući: “I moramo biti jasni” u vezi s činjenicom da su “cjepiva i dalje djelotvorna i protiv delte i protiv omikron varijante”.

‘Nijedna siromašna zemlja još nije počela program docjepljivanja’

Stručni odbor WHO-a za politiku cijepljenja (SAGE) navodi da je najmanje 126 zemalja već objavilo upute o primanju docjepne (tzv. booster) doze i o dopunskom cijepljenju (primjerice djece) a 120 je već počelo kampanju u tom smislu. To su uglavnom bogate i zemlje sa srednjim dohotkom a “nijedna siromašna zemlja još nije počela program docjepljivanja”, ističe SAGE u priopćenju objavljenom u srijedu poslijepodne.

WHO je također objavio da zasad nema dovoljno podataka o novoj omikron varijanti koronavirusa kako bi rekao je li ona zaraznija od delte. “Ova varijanta nedovoljno dugo kola među stanovništvom širom svijeta”, rekla je WHO-ova tehnička direktorica za covid-19 Maria van Kerkhove. Naglasila je da su podaci za novu varijantu, prvi put identificiranu u Južnoafričkoj Republici i u Hong Kongu u studenom, još uvijek “zbrkani”, dok zemlje prijavljuju njezinu prvu pojavu i širenje.

Source link: www.telegram.hr