Porošenko je navodno pomogao samoproglašenim republikama Luhansk i Donjeck da prodaju ugljen Kijevu

Bivši ukrajinski predsjednik Porošenko osumnjičen za veleizdaju, prijeti mu 15 godina zatvora

FOTO: AFP

Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko osumnjičen je za veleizdaju zbog kupnje ugljena od proruskih separatista, objavili su u ponedjeljak ukrajinski istražitelji, što je nova optužba protiv suparnika aktualnog predsjednika Volodimira Zelenskija.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Porošenko (56), predsjednik Ukrajine od 2014. do 2019. i trenutačno zastupnik, već je osumnjičen u nekoliko istraga zbog korupcije.

Ukrajinski ured za istrage, koji provodi istrage protiv visokih dužnosnika, objavio je u ponedjeljak da je Porošenko osumnjičen za “veleizdaju” jer je navodno podržavao “terorističke organizacije”, a pod time se misli na separatiste.

Pomagao samoproglašenim republikama

Po istražiteljima, navodno je pomogao samoproglašenim republikama Luhansk i Donjeck da prodaju ugljen Kijevu od 2014. do 2015. u vrijednosti od 48,6 milijuna eura.

Ukrajina je od 2014. u sukobu s tim pobunjeničkim pokrajinama. Rat je izbio nakon ruske aneksije Krima, a do sada je odnio više od 13.000 života. Porošenku prijeti do 15 godina zatvora. On za sada nije komentirao nove optužbe.

Jedan od njegovih bliskih suradnika, Oleksandr Turčinov, ocijenio je da je afera “fabricirana po izravnom nalogu ukrajinskog predsjednika”. Porošenko se trenutačno nalazi u inozemstvu, ali nema namjeru pobjeći vlastima, rekao je Turčinov. U listopadu je u toj aferi optužen i proruski tajkun i utjecajni zastupnik Viktor Medvedčuk.

Source link: www.telegram.hr