Južna Afrika u ovom valu epidemije bilježi znatno više novozaraženih, ali samo 1,7 posto pozitivnih završi na bolničkom liječenju

Novi podaci otkrivaju: u Južnoj Africi se udio hospitaliziranih srozao za 91 posto u valu omikrona

FOTO: AFP

U Južnoj Africi je udio hospitaliziranih među novozaraženima u drugom tjednu četvrtog vala epidemije, obilježenog pojavom omikron varijante, manji za 91 posto u usporedbi s drugim tjednom trećeg vala epidemije u toj zemlji, prenosi Bloomberg.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Samo je 1,7 posto zaraženih tijekom drugog tjedna četvrtog vala završilo na bolničkom liječenju, dok je u istom razdoblju tijekom trećeg vala, kada je Južnom Afrikom harao delta soj, hospitalizirano 19 posto zaraženih, rekao je južnoafrički ministar zdravstva Joe Phaahla.

Međutim, istaknuo je kako je dnevni broj slučajeva zaraze značajno veći. U ovom valu bilježe oko 20.000 pozitivnih dnevno, dok je u trećem valu bilo oko 4400 zaraženih. Phaahla vjeruje da je širenje zaraze dosegnulo svoj vrhunac u regiji Gauteng, gdje je prvotno otkrivena omikron varijanta.

Dvije doze Pfizera štite od hospitalizacije u 70 posto slučajeva

Najveće privatno zdravstveno osiguranje u Južnoj Africi, Discovery Health, u utorak je objavilo veliku studiju prema kojoj su dvije doze Pfizerovog cjepiva, tijekom trenutnog vala epidemije, spriječile hospitalizaciju oboljelih u 70 posto slučajeva u usporedbi s necijepljenima i 33 posto zaštite od infekcije. Prema studiji to predstavlja pad od 80 posto u zaštiti od infekcije.

Upozorili su da se nalazi studije trebaju smatrati preliminarnima, ali su naglasili da je ohrabrujuće što se čini da cjepivo Pfizer-BioNTech nudi dobru zaštitu od teških oblika bolesti i hospitalizacije. Studija također pokazuje da se zaštita od hospitalizacije zadržava u svim dobnim skupinama, kod osoba od 18 do 79 godina, uz nešto nižu razinu zaštite za starije osobe. Zaštita od hospitalizacije je dosljedna i kod osoba s komorbiditetima, navode u studiji.

To je jedna od prvih studija iz stvarnog života o zaštiti koju cjepiva pružaju od zaraze omikron varijantom, no istraživanje ne može ponuditi konačne nalaze o utjecaju cjepiva na taj soj. Istraživanje je temeljeno na više od 211.000 pozitivnih rezultata testova na koronavirus, a oko 78.000 tih rezultata od 15. studenog do 7. prosinca pripisano je omikronu, iako to nije potvrđeno laboratorijski. Dosadašnje studije provodile su se u laboratorijskim uvjetima i pokazale su smanjenu učinkovitost dvije doze cjepiva protiv varijante omikron. Treća doza cjepiva poboljšavala je zaštitu.

Source link: www.telegram.hr