Inflacija potencijalnih predsedničkih kandidata

Foto: BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/MO

Novinar i član Skupštine slobodne Srbije Srđan Škoro najavio da će se kandidovati na predstojećim predsedničkim izborima. Pitali smo sagovornike Danasa šta misle o njegovom potezu.

Rade Veljanovski, potpredsednik Građanskog demokratskog foruma, smatra da se polako približavamo inflaciji potencijalnih predsedničkih kandidata i da sve više osoba razmišlja o tome, ili ih neko podstiče da razmišljaju o tome, a bez realnog osnova.

– Mislim da se to isto odnosi i na Srđana Škora. Ja zaista ne mogu da ga zamislim kao predsedničkog kandidata što ne znači da za njega nema mesta u nekakvim političkim aktivnostima i političkom životu. Ipak u njegovoj karijeri, onome što je do sada radio i ukupnom „bekgraundu“ ja ne nalazim dovoljno osnova koji bi mogli da ga podrže u toj kandidaturi – smatra Veljanovski.

Predsednik Izvršnog odbora Pokreta slobodnih građana Aleksandar Radovanović podseća da svaki građanin Srbije ima pravo da se kandiduje za predsednika pa i Srđan Škoro.

– Lično neću podržati njegovu kandidaturu niti glasati za njega na izborima. Kandidat koga bih podržao mora biti osoba koja ne deli društvo već ga spaja i ima mnogo više ljudskih vrlina – poručuje Radovanović.

Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta, navodi da je kandidatura Srđana Škora jasan znak da je opozicija požurila sa najavom izlaska na izbore, a bez da je do kraja sve dogovoreno.

– Iz tog razloga smatram da je neophodno povući sve kandudature i najave i sesti u što širem opozicionom sastavu da se dogovori akciono jedinstvo. Praksa je pokazala da građanska neposlušnost i spremnost da se napusti politička korektnost i konvencijalni stil politike donosi rezuitate, jer narod to traži i ne želi da trči za bilo čijih tri ili 12 posto. Izborni dan, a pogotovo izborna noć trećeg aprila moraju biti slični danima bolokade Srbije, kojima je Vučić poražen i primoran da povuče sporne zakone i projekat Rio Tinto – ističe Parović.

Predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke Srđan Milivojević kaže da veruje da je Srđan Škoro “jedan od nas koji se ne miri sa tim da Srbijom upravlja mafija”.

– Ali, da bi dostigli naš zajednički cilj, da bi smenili kriminalizovan režim, neophodno je da budemo mudri, jedinstveni i solidarni, a da naše lične ambicije i partikularne interese ostavimo po strani. Samo kandidat koji bude obezbedio široku podršku relevantnih političkih aktera i građana može pobediti. Siguran sam da će opozicioni savez, čija je okosnica DS predložiti kandidata za predsednika iza kog mogu stati i preostale opozicione snage. To je jedini način da se pobedi. Onda će izbor Ili Srbija ili napredna mafija biti veoma lak – ocenjuje Milivojević.

Source link: www.danas.rs