U ključnim danima za prikupljanje potpisa za referendum, Mostovci su protiv sebe okrenuli cijelu oporbu, osim najekstremnije desnice

Saborski ispad Bulja i Raspudica, oko kojih je cupkao i Miletic, rasturio je Most. I pomogao HDZ-u

Prijetećim dolaskom do klupe Peđe Grbina, ukratko, Most je sve bliže oznaci Živog zida nove generacije, nego ozbiljne stranke s kojom se može raditi na popravljanju jednog užasno i s predumišljajem zapuštenog društva

Most je ostao sam. Okružen, doduše, strančicama ekstremne desnice, poput Domovinskog pokreta i Hrvatskih suverenista (minus Zekanović), ali, zapravo, za ozbiljnu priču, posve sam.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Današnji saborski ispad u režiji Nine Raspudića i Mire Bulja (oko kojih je pokušao cupkati i Marin Miletić) bio je prelazak crvene linije koja dijeli civiliziranu od necivilizirane rasprave i žustru razmjenu argumenata od gotovo huliganskog ponašanja. I imat će, sigurno, političkih posljedica u vidu daljnjeg otplovljivanja ove stranke u vode čistog populizma, s nemalim, ali i krajnje nestabilnim i nepouzdanim biračkim tijelom.

Živi zid nove generacije

Prijetećim dolaskom do klupe Peđe Grbina, ukratko, Most je sve bliže oznaci Živog zida nove generacije, nego ozbiljne stranke s kojom se može raditi na popravljanju jednog užasno i s predumišljajem zapuštenog društva. Nema sumnje da su Mostove zastupnike pogodile Grbinove riječi o tome da politički parazitiraju na bolesti i smrti.

Međutim, parlament u demokratskoj i civiliziranoj zemlji služi upravo tome da na konstatacije koje smatraš neopravdanima reagiraš svojim rečenicama. Ne prijetećim dolaskom do zastupnika s kojim se ne slažeš, ne vikanjem, ne unošenjem u lice, koliko god takvo ponašanje možda rajcalo ciljanu skupinu “slobodara” i antivaksera koji su prosvjedovali na Markovom trgu protiv uvođenja Covid potvrda. I cijepljenja. I epidemioloških mjera. I maski.

Potencijalno kobna greška

Nikola Grmoja je, stoga, bio savršeno u pravu, kad je, savršeno nesvjestan da mu je mikrofon ostao uključen, stranačkoj kolegici Mariji Selak Raspudić dobacio “Ovo smo jako loše napravili”. Ne samo da su okrenuli sve protiv sebe u Saboru, nego su u ključnim trenutcima posljednjih dana prikupljanja potpisa za svoj referendum od svojih štandova ozbiljno otjerali sve potencijalne simpatizere stranaka ljevice, koje nose preko 30 posto podrške u anketama. Lako je moguće da bi ta greška mogla biti i kobna.

Što je, na kraju priče, dodatni bonus upravo za one koji su jedini krivci za ovako tragičan ishod pandemije u Hrvatskoj, zemlji u kojoj Covid-19 ubija efikasnije nego u velikoj, ogromnoj većini država na svijetu. Za HDZ. Jer, otpadne li referendum, za Plenkovića i Vladu koja uporno improvizira, solira i parazitira politizirajući od samog početka borbe protiv pandemije – to je jedna velika briga manje. Svađe u oporbi koje su Raspudić i Bulj pogurali do ruba fizičkog obračuna su samo dodatni i slatki bonus.

Source link: www.telegram.hr