‘Ne očekujem super odaziv kod mlađe djece, što je šteta’, rekao je

Epidemiolog Kaić očekuje novi val korone: 'Omikron će prevladati tijekom siječnja ili veljače'

FOTO: HRT

Epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić govorio je jutros u programu HRT-a o cijepljenju protiv koronavirusa. HRT je javio kako je u Zagrebu zasad cijepljeno 12 djece u dobi od pet do 11 godina, a u Rijeci njih pet. Kaić je rekao kako vjeruje da će broj cijepljenih porasti kada se krene cijepiti po pedijatrijskim ambulantama i ambulantama školske medicine.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Sasvim sigurno će biti veći broj cijepljenih kada se krene cijepiti u pedijatrijskim ambulantama i ambulantama školske medicine. Vidjet ćemo kakav će biti odaziv, ne bih po prvom danu procjenjivao. Činjenica ipak ostaje da što je mlađa dob da je manji odaziv”, rekao je, nakon čega se osvrnuo na nuspojave. Rekao je da su one gotovo iste za djecu kao za odrasle.

“Dakle glavobolja, povišena temperatura, bol u mišićima, bol u kostima, uobičajene nuspojave. Oko 50 posto djece razvije nuspojave, koje traju dan ili dva”, objasnio je epidemiolog. Kazao je da će se djeca cijepiti u dvije doze s razmakom od tri tjedna. “Poznato je da ako je razmak malo veći, tipa iznad četiri, šest ili osam tjedana, čak je to i bolje”, rekao je.

‘Izgleda da nas čeka novi val’

Epidemiolog je istaknuo slab odaziv djece u dobi od 12 do 14 godina. “U te tri generacije cijepljeno je 6.500 djece. Ne očekujem super odaziv kod mlađe djece, što je šteta”, rekao je. Kaić se osvrnuo i na ukupnu epidemiološku sliku u Hrvatskoj, rekavši da nije zadovoljan jer imamo oko tri do četiri tisuće oboljelih dnevno.

“Izgleda da nas čeka novi val. Nezahvalno je prognozirati, ali vidimo da je u JAR-u došlo do jako naglog skoka novooboljelih pojavom omikrona, vidimo i u Ujedinjenom Kraljevstvu da raste broj novooboljelih. ECDC objavio je jučer dokument o omikronu, gdje predviđaju tijekom siječnja ili tijekom veljače da će prevladati”, rekao je.

“Zapravo se očekuje novi val. Za sada znamo da su u JAR-u blaže kliničke slike, no ne zna se kakve će kliničke slike biti u Europi, tamo je ipak ljeto, a ovdje zima”, zaključio je Kaić za HRT.

Source link: www.telegram.hr