Cijeli Zagreb izgleda kao jedan prljavi i zapušteni smetlarnik. Kud god prođeš isto. Velika sramota

Tomašević mora hitno riješiti problem smeća. Znamo, sustav je ostao od Bandića, ali prošlo je 6 mjeseci i neizdrživo je

Ovakav grad nitko ne želi. A i ne zaslužuje s obzirom na cijenu koja mu se za ovo ruglo ispostavlja svakog mjeseca. Valjda ima neki inteligentniji i manje nakazan način da se odlaže smeće tako da glavni grad države ne izgleda kao deponij. Možda da pitaju po europskim gradovima koji isto proizvode na tone otpada, ali ga tamo nikad ne vidiš po ulicama

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević mora pod hitno naći nekoga tko stvarno nešto zna o rukovanju smećem. Nekog top doktora za smeće. Jer nešto ozbiljno nije u redu s tom Čistoćom, ili kako se već zove ta gradska firma za uklanjanje otpada s gradskih površina. Budući da cijeli Zagreb izgleda kao jedan prljavi i zapušteni smetlarnik. Kud god prođeš isto. Velika sramota. Nedavno je ovdje bila moja prijateljica koja 25 godina živi u Beču. Kakvo ste to ruglo napravili od ovog grada, bilo je prvo što mi je rekla.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Moja je ulica, na primjer, u ovakvom stanju, a vidim da su u istom stanju i vaše. Pred svim su obiteljskim kućama i stambenim zgradama redenici prepunih kanti za smeće – kante za miješani otpad, za papir i za bio-otpad. I još povrh toga posvuda naokolo povješane žute vreće u koje se sabiru plastika i metal, a koje se gomilaju danima. Ljudi ih kače po ogradama, granama uličnih stabala i žicama koje vire iz stupova za rasvjetu i naslaguju ih uz pločnike. Što drugo da rade? S vrha ulice puca pogled na te žute gvalje sve do dna.

Ovakav grad nitko ne želi

Samo jedan je problem to što se smeće očito ne odvozi koliko treba, pa ga vječno ima oko kanti koliko i u kantama. Plus kartonska ambalaža, cipele koje se ostave da ih netko uzme i sjedalice koje je dijete preraslo. Ideš kući pored đubrišta koje su razbacale mačke i vrane u potrazi za ostacima hrane i osjećaš se kao da živiš u faveli. No to se još valjda i da riješiti s više kamiona i češćom odvožnjom. Premda se ne rješava. Temeljni je onaj drugi problem, a taj je cijela ta koncepcija s milijunima tih uličnih kanti pred svim ulazima i fasadama od kojih po gradu ne stigneš zapaziti ništa drugo.

Dobro, sustav je ostao od Bandića, ali prošlo je već pola godine pa da vidimo što dalje. Ovakav grad nitko ne želi. A i ne zaslužuje s obzirom na cijenu koja mu se za ovo ruglo ispostavlja svakog mjeseca. Valjda ima neki inteligentniji i manje nakazan način da se odlaže smeće tako da glavni grad države ne izgleda kao deponij. Možda da pitaju po europskim gradovima koji isto proizvode na tone otpada, ali ga tamo nikad ne vidiš po ulicama. Ne sudaraš se s kantama na svakom koraku. A negdje to njihovo smeće jest. Pa gdje je?

Nešto o tome kako će to riješiti i kakve sve nepremostive teškoće imaju u toj službi za smeće objašnjavaju iz Grada svih ovih mjeseci, ali, da budem iskrena, vidim naslove i ne čitam. Nemam za to interesa jer me stvarno nimalo ne zanima kako će se oni organizirati. Ne želim se do te mjere uživljavati. Mi građani imamo svoga posla pa nam se ne da doktorirati na tematici smeća da bismo razumjeli uzroke tog smetlarskog kaosa. Plaćamo da nam bude čisto, pa molim. Dakle, doktora smetlarstva. Kad? Jer ovo, uza svo strpljenje, postaje potpuno nepodnošljivo.

Source link: www.telegram.hr