Američki general: Srbija odlučuje s kim će da sarađuje

Foto: Shutterstock

Komandant Nacionalne garde Ohaja, general-major Džon Haris (John Harris), izjavio je da je Srbija neutralna zemlja, nadležna i odgovorna za očuvanje sopstvene bezbednosti, preneo je večeras Glas Amerike (Voice of America – VoA).

Haris, koji poslednjih 15 godina ostvaruje blisku saradnju sa Vojskom Srbije, podvlači da poverenje i veze dve strane jačaju.

Kako je rekao, sve dok je to slučaj, odnosi sa drugim partnerima tiču se isključivo građana i vlade Srbije.

„Želja nam je da naši partneri uvek koriste američku opremu. Međutim, Srbija sama donosi odluke ne samo o tome čiju opremu će nabavljati, već i kakve će diplomatske odnose održavati“, rekao je američki general za VoA.

Prema njegovim rečima, njegov posao je gradnja poverenja između SAD i građana Srbije i srpskih oružanih snaga. „Verujem da su naše veze snažne i da dodatno jačaju“, rekao je Haris.

„Srbiji nije lako, uvek se kretala na tankoj liniji, i bila prinuđena da balansira. Morala je da uravnoteži interese širom sveta i deluje da to vrlo dobro rade… Moja odgovornost su odnosi između SAD i Srbije. Izgradnja tog poverenja koje je temelj mira, ekonomskog napretka i razvoja – do čega nam je svima stalo“, rekao je Haris.

Source link: www.danas.rs