Stano:Odluka SAD važna za borbu protiv kriminala na Zapadnom Balkanu

Izvor: Kormanyozz.hu

Evropska unija pozdravila je jučerašnju odluku SAD da uvedu sankcije protiv odgovornih za organizovani kriminal na zapadnom Balkanu, prenosi Tanjug.

Iz Brisela poručuju da se angažman EU sa regionom takođe fokusira na borbu protiv korupcije i kriminala, ali da o tome mora da se razgovara u okviru procesa pristupnja EU.

Na pitanje medija, da li EU namarava da ”krene istim stopama” kada je reč o organizovanim kriminalu na Zapadnom Balkanu, portparol EU, Peter Stano, kaže da odluka SAD «može samo da se pozdravi» zbog doprinosa ”kvalitetu vladavine prava i života ljudi” u regionu.

”To je nešto na čemu smo mi takođe vrlo angažovani u našim odnosima sa partnerima na Zapadnom Balkanu u okviru procesa pristupanja. Radimo na uvođenju EU standarda u oblasti borbe protiv organizaovanog kriminala i korupcije”, kaže Stano.

Stano podseća da je borba protiv organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu ”strog uslov u okviru približavanja zemalja rediona EU standardima”.

”Mi se time bavimo ozbiljno i zahtevamo od naših partnera u regionu da pokažu konstatntu odlučcnost i rezultate u toj borbi”, kaže Stano.

On dodaje da se upravo o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije razgovaralo sa predstavnicima Prištine na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje održanom u utorak u Briselu.

”To je okvir u kome mi radimo sa partnerima na Zapadnom Balkanu. Kada je reč o sankcijama, EU ima svoju politiku sankcija koja se primenjuje u skladu sa EU spoljnom i bezbednosnom politikom, a svaka odluka o tome se donosi konsenzusom i ne komentariše prethodno u javnosti”, zaključio je Stano.

Source link: www.kosovo-online.com