Ljatifi: Dosta je razloga koji ukazuju da neće biti dijaloga Srbije i Kosova pre proleća

Izvor: Ekonomia Online

Univerzitetski profesor Bljerim Ljatifi ocenio je da neće biti dijaloga između Kosova i Srbije pre proleća sledeće godine, prenosi Gazeta ekspres.

Ljatifi je u emisiji «Presing» na T7 nabrojao tri razloga koja govore u prilog njegove tvrdnje.

«Zajednica srpskih opština nije dogovorena da bi se ispunila želja Srbije, već za srpske građane Kosova i trebalo bi stvoriti platformu za dijalog sa kosovskim Srbima. To znači da moramo da ih pitamo kakav ZSO žele i da li je moguće to što oni traže», kaže Ljatifi.

Ljatifi je takođe dodao da po njegovom mišljenju «EU sprovodi diplomatiju sile».

«Diplomatija sile znači da se pritisak mora izvršiti na slabu stranu, a u ovom slučaju to smo mi. To je situacija dvostrukih standarda koje EU sprovodi u odnosu na Kosovo», rekao je Ljatifi.

Po njegovoj oceni trenutno je dijalog između Kosova i Srbije na najnižem nivou i, kako kaže, ne očekuje značajniji razvoj ove godine.

«Prvo, Srbija ima izbore u aprilu sledeće godine i Vučić uopšte nije zainteresovan da dobrovoljno učini bilo kakve ustupke Kosovu. Takođe, i u Francuskoj imamo izbore i Makron nema vremena za probleme Balkana, a još manje z dijalog Kosova i Srbije. Nakon što je Merkelova svrgnuta sa vlasti, EU je ostala bez jedinog čoveka koji je imao neku vrstu moralne moći. EU je danas klub zemalja koje pokušavaju da iskoriste mehanizme EU za ličnu korist», zaključio je Ljatifi.

Source link: www.kosovo-online.com