Ser Stjuart Pič, diplomata pod kišobranom NATO

Izvor: NATO

Ser Stjuart Pič, koji je imenovan za specijalnog izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan, veteran je sa brojnih ratišta – od Avganistana i Iraka do Libije. Do avgusta ove godine bio je predsedavajući vojnim komitetom NATO-a, prenosi RTS.

Ima li on političkog iskustva i šta ga vezuje za Balkan?

Ser Stuart Pič iskusni je vazduhoplovni obaveštajac, koji se vinuo do vrha britanske armije, a zatim i samog NATO-a. Za Balkan ga vezuje samo komandovanje vazduhoplovnim operacijama Kfora.

Oni koji treba da vide, sigurno će primetiti da je on autor knjige o upotrebi vazdušne sile u ratu, što znači da mogu da računaju da je situacija u Bosni i Hercegovini bezbednosni problem», navodi profesor slovenskih i istočnoevropskih studija na Univerzitetu u Londonu dr Erik Gordi.

Šefica britanske diplomatije Liz Tras naglašava da ser Stjuart treba da odigra ključnu ulogu u zaštiti Dejtonskog sporazuma i u suzbijanju, kako ističe, malignih elemenata u Bosni i Hercegovini.

«Što se tiče nezavisnih socijaldemokrata u Republici Srpskoj i HDZ-a Bosne i Hercegovine, tu postoji jak konsenzus među svim političkim strankama u Britaniji», ističe Gordi.

Master u oblasti međunarodnih odnosa i prava Univerziteta u Kembridžu daje britanskom izaslaniku teorijski kredibilitet za tako osetljivu diplomatsku misiju čiji je jedan od ciljeva i podrška dijalogu Beograda i Prištine.

No, šta je sa praksom?

«Mislim da je njegova uloga pre svega simbolična. To je čovek, koji nema veliko političko iskustvo, niti je ikada radio kao pregovarač», ističe profesor Gordi.

Imenovanjem Piča najmoćnija evropska članica NATO-a prvi put od Bregzita šalje diplomatsku poruku da će njihova uloga biti da daje potporu Evropskoj uniji što je, smatra Gordi, za Britaniju, i verovatno za Evropu, pozitivan znak. Znači, neće voditi samostalnu spoljnu politiku, ističe on.

Ser Stjuart Pič, dakle, otelotvoruje diplomatiju pod kišobranom NATO-a u post-bregzitovskom periodu.

Source link: www.kosovo-online.com