Disonantni tonovi među inicijatorima subotnjih blokada ne utiču na nastavak protesta

Foto: BETAPHOTO/LUKA FILIPOVIIĆ/DS

Disonantni tonovi koji su se na trenutak čuli u nedelju među inicijatorima i organizatorima subotnjih blokada, inicijativama Kreni-promeni i Ekološki ustanak, oko zahteva protesta neće omesti nastavak blokada širom Srbije i naredne subote. Očekuju se masovnije a moguće i duže blokade puteva.

Podsetimo, u nedelju se Savo Manojlović iz Kreni- promeni i Nebojša Zelenović, predsednik Zajedno za Srbiju nisu složili oko proširenja liste zahteva.

Prethodno je zeleno-levi blok izneo svoj stav o zahtevima subotnjih protesta.

Iako predsednik države Aleksandar Vučić najavljuje povlačenje zakona o eksproprijaciji iz pravne procedure, inicijatori blokada Savo Manojlović i Aleksandar Jovanović Ćuta kažu da to nije dovoljno.

Oni i dalje insistraju i na izmenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Čak i da vlast ispuni ova dva zahteva Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka kaže da protestima tu neće biti kraj jer slede novi zahtevi koji su logičan nastavak i konačno rešenje.

Savo Manojlović iz Kreni-promeni naveo je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da protesti neće prestati, jer osim prvog zahteva koji se odnosi na zakon o eksproprijaciji, postoje i zahtevi da se poboljšaju odredbe Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Prema njegovim rečima, od građana je Kreni-promeni tražila da pošalju nove lokacije blokada.

– Želimo da podignemo broj blokada i pozivamo što veći broj građana da izađu. Bezbednost ljudi koji izađe na ulice zavisi od svakog nas i svako ko razmišlja da li da izađe ili ne, neka zna da bezbednost i sloboda zavise od njega – naveo je on.

Kako je dodao, do kraja nedelje će biti poznata taktika protesta.

– Sa taktikom namerno izlazimo pred kraj. Kao što smo prošle subote pustili priču da izlazimo u blokade kolima i videli odmah da su pristalice vlasti najavljivale sukobe i uništavanje automobila i Lila revolucije, pa u petak obavestili građane da idu pešaka u blokade, tako ćemo i ovaj put. Evidentno je da vlast ne može da spreči građane koji žele da protestuju – naveo je Manojlović.

On je apelovao na policiju da obezbedi proteste i u koordinaciji sa građanima spreči sukobe.

Prema njegovoj proceni, građani su ostali zaglavljeni u gužvama jer je policija odbila da se koordiniše blokada.

On je pozvao policiju da se koordinira sa ljudima iz blokade kako bi se izbegli sukobi i da automobili ostanu zarobljeni u gužvi.

Aleksandar Jovanović Ćuta za Danas kaže da predsednik može da povuče zakon o eksproprijaciji ali da blokade ostaju i opstaju do sudnjega dana i ispunjenja dva osnovna zakona.

– Referendum i eksproprijacija moraju da se sklone sa dnevnog reda. A dodatni zahtevi slede kao logičan nastavak i konačno rešenje. Nakon što Vučič povuče i ako povuče ta dva zakona to neće oterati RioTinto iz Gornjih Nedeljica i sve litijumske zlokovce koji su rešili da rovare po Srbiji. Dakle, ispunjenje dva zahteva pa logičan nastavak zakon o zabrani rudarenja i iskopavanja litijuma na čitavoj teritoriji Srbije i smana u REM i otvaranje nacionalnih frekvencija za naučnike kako bi narod čuo sve o litijumu – zaključio je Jovanović.

Osim povećanja broja blokiranih puteva, među organizatorima se, kako nam je nezvanično rečeno, razgovara i o tome da blokade traju tri sata, ali i da se okupljenima u Beogradu boravak na saobraćajnicama i mostovima učini zanimljivijim.

Source link: www.danas.rs