Prvaci Katoličke crkve u Hrvatskoj, naime, vole Boga, ali vole i novac. A između prve ovakve i druge onakve izjave o Covid potvrdama, s biskupima se sastao premijer

Biskupi se hrabro usprotivili covid potvrdama pa se za nekoliko sati predomislili. Što im je to Plenković ponudio?

To je taj ključni moment. Značajnom broju hrvatskih biskupa — svakako većini ovih koje Papa još nije zamijenio — bilo bi, doduše, puno draže da je na čelu Vlade neki od momaka iz ekipe suverenista koji bi, da im se da vlast, Hrvatsku odmah prestrojili u »katoličku državu». Ili bar Željka Markić. Ali kako je, tako je — treba biti praktični realist — novac je momentalno u Plenkovićevim rukama. Pa je priča u samo par sati spala s uzvišenih ideja na neuzvišeni novac. Plenković im je nešto ponudio.

Nikola Grmoja je osupnut, vidjeli smo ga jutros na televiziji N1. Sijede glave iz Hrvatske biskupske konferencije u ponedjeljak su prvo objavile podugačku izjavu koja sasvim nedvosmisleno ide na ruku Mostovom referendumu o ukidanju Covid potvrda za koji se upravo skupljaju glasovi. Ali samo malo kasnije, biskupi su se skroz predomislili i izašli s bitno drukčijom preporukom. Poslan je novi zaključak da su Covid potvrde nužna mjera zaštite od bolesti, i kao takve jako okej, te da državi nitko ne smije osporavati pravo da donosi mjere za zaštitu zdravlja građana.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Pa što se s biskupima dogodilo u razmaku od samo nekoliko sati? Svevišnji im je poslao neki znak? U glavi su čuli prijekorne glasove? Predsjedniku HBK telefonirao je Papa Franjo kako bi ga opomenuo da opasno kontriraju njegovim stavovima o borbi protiv korone s kojima se podvrgava jedino znanosti? Jadni Grmoja češka se po glavi. Ništa mu nije jasno. Ili se samo pravi da nije. No svima drugima jest jer ti ta stvar naprosto ne može biti nejasna.

Od uzvišene ideje do neuzvišenog novca

Prvaci Katoličke crkve u Hrvatskoj, naime, vole Boga, ali vole i novac. A između prve ovakve i druge onakve izjave o Covid potvrdama, s biskupima se sastao premijer Andrej Plenković. To je taj ključni moment. Značajnom broju hrvatskih biskupa – svakako većini ovih koje Papa još nije zamijenio – bilo bi, doduše, puno draže da je na čelu Vlade neki od momaka iz ekipe suverenista koji bi, da im se da vlast, Hrvatsku odmah prestrojili u ”katoličku državu”. Ili bar Željka Markić.

Ali kako je, tako je – treba biti praktični realist – novac je momentalno u Plenkovićevim rukama. Pa je priča u samo par sati spala s uzvišenih ideja na neuzvišeni novac. Plenković im je nešto ponudio.

Ne znamo točno što i koliko jer je sastanak HBK s premijerom bio zatvoren za javnost kako građani ne bi saznali kako se vodila ta neukusna svjetovna trgovina. Ali da se trgovalo kao na pijaci, u to može sumnjati samo totalni naivac.

Utjecaj jake zemaljske vlasti

Jerbo je sasvim jasno da su biskupi o pitanjima svoje moralne dogme jučer popodne znali sve isto što i jučer prije podne. Nisu u međuvremenu, koliko je poznato, primili neku novu ”objavu”. Crkvena zvona nisu sama zazvonila diljem Hrvatske da čudesna poruka iz onostranosti skrene Božje službenike na ispravan put. Tako da je obrat u mišljenjima mogao uslijediti samo pod utjecajem jake zemaljske stvari. Koja je to, saznat ćemo, bez brige, u hodu.

Nagađanje koje sam negdje vidjela na ovom istom tragu novca kaže kako su se biskupi pogodili s premijerom da im država plati obnovu crkava oštećenih u potresu. Ali to nema nikakvoga smisla budući da nikad nije bilo sporno da će država financirati popravak svih postradalih javnih objekata, uključujući i crkve koje smatramo kulturnim dobrom. Obnovu crkava svi financiramo ionako, a poslije potresa je to razumljivo.

Prema tome, to nije imalo snagu ponude koja se ne može odbiti da bi se jutarnje priopćenje redigiralo u popodnevno. U kome se odjednom naglašava kako ”valja prihvatiti i obvezu testiranja za one koji nisu cijepljeni ili preboljeli, uključujući svrhovitost Covid potvrde kao sredstva koje smanjuje rizik obolijevanja i prenošenja virusa”.

Što će sada bogobojazni Grmoja

Nešto je drugo, dakle, presudilo da se HBK onako atletski prekobicne na stranu Vladine politike i da pritom ni okom ne trepne. Pa čak ni da se zabrine da će ih vjernici i ostali građani smatrati kupljenima. Neopskrbljeni ikakvom informacijom, možemo samo pogađati što je sadržaj prijateljskog dogovora, ali nema dvojbe da ćemo ga, htjeli ne htjeli, svi skupa solidarno platiti u lijepim proračunskim iznosima.

Jedna od mogućnosti kroz koju se Crkvu može financijski namiriti za uslugu Plenkoviću je ”povrat imovine”, a to se i u priopćenju ovlaš spominje kao ”jedna od tema” o kojoj je HBK razglabao s premijerom. Lako moguće da je izabran taj modalitet.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Treba zato pripaziti na buduće zamjene zemljišta, zamjene nekretnina, tuneliranje i slične polutajne akrobacije između Crkve i Države. Koga zanima, naravno. A kritičku bi javnost to i te kako trebalo zanimati, i katoličku i nekatoličku. Jer stvarno je smiješno ovo s dva različita priopćenja o Covid potvrdama i testiranjima. Pri čemu utjeha Crkvi u novcu, koji joj je nesumnjivo obećan, sigurno neće biti ni trivijalna ni komična. Pa baš da vidimo što li će na sve to sutra reći samoprijegorni i bogobojazni Nikola Grmoja, koga su biskupi majstorski nasanjkali u jedva pola dana.

Source link: www.telegram.hr