Plenković: ‘Samo je zlonamjeran netko mogao reći da su biskupi objavili da su protiv covid potvrda. Milanović? Nebitno, ovo što priča je bezveze‘

Andrej Plenković na sjednici VladeDavor Pongračić/cropix

U ponedjeljak je održana zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a nakon koje je izjavu za medije dao premijer Andrej Plenković, javlja N1. 

— Ušli smo u fazu stvaranja novih radnih mjesta, a poseban akcenat stavit ćemo na aktivne mjere zapošljavanja. Sukladno tome očekujemo nastavak trenda rasta plaća, rekao je.

Plenković se dotaknuo i ukidanja ograničenja cijene goriva i naftnih derivata.

— Nakon što smo pravodobno reagirali i spriječili rast cijena, sada kada imamo jasan signal o trendu koji će se promijeniti, gdje će cijene biti niže, ukinuli smo tu uredbu. Na taj način prepuštamo tržištu da regulira cijenu goriva. Mislim da je to dobro i korisno, nastavio je.

Komentirao je nove optužbe predsjednika Zorana Milanovića na račun ministra obrane Marija Banožića, Vlade i Stožera.

— Ne znam što je govorio, meni je žao ovih koji ga zovu. On gdje god ode, nitko ne zna na što je došao. Odjeci su stalno neke svađe, komentari, uvrede… Mislim da je to redundantno i gubi se cijeli smisao. Nebitno, ovo što priča je bezveze. Gubljenje vremena mi je komentirati njegove teme i konstrukcije. Bavimo se mi bitnijim temama, rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na novi referendum Mosta te komentirao i čelnika te stranke Božu Petrova

— Govorio je da je svojim roditeljima preporučio cjepivo Pfizer, a onda javno zagovarao Ivermektin”, rekao je Plenković te se osvrnuo na prosvjede: “18. prosinca se neće dogoditi ništa. Ovaj koloplet aktera… Ima onih koji naivno misle da nema korone. Ovi koji umiru na intenzivnoj njezi, umiru tek tako jer nemaju što raditi. Ali postoje i politički paraziti. Koji bi htjeli nešto ušićariti na temama poput ovih, zaključio je. 

— Omikron je sveprisutan. Slična je situacija i kod nas. Moramo podsjetiti na mjere opreza, uz cijepljenje kao najvažniju mjeru. Ako dolazi do pada antitijela, pođite po booster dozu. Moramo biti oprezni. Podsjetit ću na postojeće mjere, maske, prozračivanje i higijenu. Očekujemo dodatne preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva — rekao je premijer.

Upitan je potom i za Milanovićev komentar glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek, za koju je rekao da je štiti HDZ, a ona stranku, prenosi Jutarnji.

— Gubljenje vremena mi je komentirati njegove konstrukcije. Bavimo se mi bitnim stvarima. Njemu treba poslati poruku da poštuje zakon. Neka uputi dopis pa neka se voza gdje god hoće. Plaće nisu u pitanju — rekao je premijer.

Premijer je potom komentirao sastanak s članovima Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije.

— Nije mi jasno kako je došlo do te interpretacije da se protive covid potvrdama. To je mogao samo neko jako zlonamjeran staviti u naslov. To je neistina. Ja prvo pozivam sve da dobro pročitaju tih nekoliko stranica priopćenja Komisije Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax, Mi smo razmotrili na tom sastanku niz tema, nije covid bila jedina tema. Vrlo se jasno kaže da je cijepljenje dobar put, da je ostavljen izbor da se cijepi onaj koji hoće. Imamo alternative za one koji ne žele, a to je testiranje. Naglašena je potom svrhovitost covid potvrda, da se smanji mogućnost zaraze. Ništa nije u kontradikciji, nije u redu da se stvara fabricirani različiti stav između Biskupske konferencije i Iustitije et Pax. Što se nas tiče taj je sastanak bio odličan — rekao je Plenković.

Premijer je upitan i za komentar jednog od privih istupa Viktora Gotovca, novog šefa zagrebačkog ogranka Socijaldemokratske partije, koji je rekao da će se založiti da se Josipu Brozu Titu vrati trg u Zagrebu te da Aleksandra Zec dobije ulicu.

— Zanimljivo mi je da ga se predstavljalo kao nezavisnog stručnjaka. Briljantno je krenuo u politiku, vjerujem da će dobiti puno podrške od Zagrepčana — rekao je Plenković te dodao da ne zna što je Gotovac govorio o Zec.

Source link: slobodnadalmacija.hr