Plenković o Milanovićevoj ocjeni o radu DORH-a: Sve je jasno, to je politički pritisak na odvjetništvo

Andrej PlenkovićMarko Mrkonjić/Cropix

Premijer Andrej Plenković rekao je kako je ocjena predsjednika RH Zorana Milanovića da se sustav Državnog odvjetništva (DORH) raspada te da se spašava šefica DORH-a Zlata Hrvoj Šipek koja je spašavala bivšu ministricu Gabrijelu Žalac, politički pritisak na rad tužiteljstva.

''To je politički pritisak na rad Državnog odvjetništva i to je ključna poruka predsjednika Milanovića i cijele oporbe'', rekao je Plenković u petak u Budvi, gdje sudjeluje na sastanku na vrhu Srednjeeuropske inicijative (SEI).

Plenković je ocijenio da mu je iz očitovanja DORH-a, nakon što je proveden nadzor u vezi s predmetom 'Softver' kojim je obuhvaćena bivša ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, sve jasno.

''Iz nadzora, što se mene tiče, sve je jasno. Ono što je važno je da se DORH bavi djelima koja se bave korupcijom na način da su samostalni i nepristrani'', rekao je.

Plenković je prokomentirao i uhićenja petero osoba u petak, a koje policija sumnjiči za javno poticanje na terorizam.

''Još je važnije za Hrvatsku da se DORH bavi djelima terorizma ili poticanja na terorizam i to na najozbiljniji mogući način jer nam politikanti nastoje slati poruke destabilizacije zemlje u situaciji kada imamo rast od 10,7 posto, dignut jedan stupanj investicijsko-kreditnog rejtinga, kada imamo očuvana radna mjesta, osiguranih 25 milijardi eura za generacijsku priliku svih nas u idućih 10 godina i kada čvrsto idemo prema Schengenskom prostoru i euro području'', rekao je predsjednik hrvatske Vlade.

Plenković je dodao da ''sve treba sagledavati u političko-politikanskom kontekstu''.

''Političari i antikvakseri koji glume s referendumima su ljudi koji ne žele da čuvamo zdravlje nego da bude što više onih koji su u riziku da nam se zbog Covida-19 dogodi najgora posljedica. Svi trebaju jasno otvoriti oči i pogledati tko što zagovara i iza čega  stoji, zaključio je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković. 

Source link: slobodnadalmacija.hr