Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da nema konačnog mira na Balkanu zbog nerešenih problema, posebno između Srbije i Kosova, koje je nezavisna, suverena država i koja treba da bude priznata od strane Srbije, prenosi Koha.

Rama je to izjavio za televiziju „Frans 24“, za koju je komentarisao i inicijativu „Otvoreni Balkan“. Kako je naveo, ta inicijativa treba da olakša kretanje robe između Albanije, Severne Makedonije i Srbije i da ukloni granice od 2023. godine.

Prema Raminim rečima, Otvoreni Balkan ne nameće ograničenja i otvoren je za sve, sa ciljem poboljšanja života građana.

„Prvo, u inicijativi Otvoreni Balkan vrata su otvorena za sve balkanske zemlje bez preduslova. Želimo da uradimo nešto važno za ljude, za region. Da li je to težak proces? Da, veoma je teško. Nije lako, jer je to istovremeno i mirovni proces. Još nemamo konačan mir na Balkanu, jer postoje problemi koji treba rešiti, posebno između Srbije i Kosova, koje je nezavisna, suverena država i Srbija treba da ga prizna. Ali u isto vreme, postoje pouke koje se mogu naučiti iz istorije. Ono što je Francuska uradila sa Nemačkom posle Drugog svetskog rata je put“, rekao je Rama.

nova.rs